YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yolu İle Tahliyesi

04.08.2016 00:00

Okuyuculardan Gelen Sorular- Kiralanan Taşınmazların İlamsız İcra Yolu İle Tahliyesi


Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;


- Kiracım kira bedelini ödemiyor tahliye etmek istiyorum. En kısa sürede nasıl tahliye edebilirim?


Türk Borçlar Kanunu’nun 315. Maddesi uyarınca, kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.


Kiracının bu süre içerisinde kira bedelini ödememesi halinde kiracıya karşı mahkemede tahliye davası açılarak, kira bedeli de bu davada talep edilebilir.


Ancak, İcra ve İflas Kanunu’nun 269. -269/d maddelerinde, kira sözleşmesi ile kiralanmış taşınmazlar için, kiraya verenin kira alacağını ve tahliyeyi talep edebileceği takip yolu kabul edilmiştir. Bu durumda kiraya veren, tahliye davası açmaksızın icra dairesinde yapacağı icra takibi ile kira bedeli ve tahliye talebinde bulunabilecektir.


Borçluya gönderilecek olan ödeme emrinde, borcu ödeme emrinin kendisine tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde ödemesi, borcun bir kısmına veya tamamına veya alacaklının takibine karşı bir itirazı varsa, yine ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde açıkça ve sebepleri ile birlikte İcra ve İflas Kanunu'nun 62. Maddesi hükmü gereğince dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine bildirmesi, kira akdini ve sözleşmedeki imzasını kesin ve açık olarak reddetmediği takdirde, akdi kabul etmiş sayılacağı, yukarıdaki süreler içinde borcu ödemesi veya itiraz etmezse, alacaklının tetkik merciinden tahliyesini isteyebileceği ve kesinleşen kira alacağından dolayı da haciz talep edebileceği ihtar olunur.

 
Borçlunun, kendisine verilen sürede kira bedelini eksik ödemesi veya hiç ödememesi halinde, alacaklının talebi üzerine icra mahkemesi tahliyeye karar verir.


Kira sözleşmesi ile kiralanmış taşınmazlarda, kiralananın ilamsız icra yolu ile tahliyesi hem kira alacağını tahsil etmek hem de tahliye açısından en pratik ve en kısa sürede çözüme götürecek yollardan biridir.


SORULARINIZI BEKLİYORUZ


Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Haberler

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem