YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Yevmiye defterinin kapanış tasdiki: 30.06.2017

07.06.2017 00:00

Bilindiği gibi, Ticari defterlerden olan yevmiye defteri temel önemli bir defterdir. Bu defterin yani 2016 yılına ilişkin kapanış tasdikini mutlak surette 30.06.2017 tarihine kadar kapanış onayının ilgili notere yaptırılması zorunludur. Aksi takdirde defterlerin ispat aracı olarak kullanılması mümkün değildir. Bu kapanış tasdiki 6102 sayılı TTK’nun  64’üncü maddesi hükmüne göre yapılmaktadır. Vergi mevzuatı yönünden kapanış tasdikinin ispat aracı olması koşulu aranmamaktadır. 3065 sayılı KDV kanunu yönünden alış ve satış faturalarının yasal defterlere müddeti içerisinde kayıtlandırılması yeterli olacaktır.

 

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Ticari Defterler Başlıklı 5.kısmında incelenen defter tutma yükümlülüğüne göre ilgili mevzuatın 64. Maddesi’nin 3. Fıkrası hükmünde; “Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır.” İfadesi yer almaktadır. 

 

6 Haziran 2013 tarih ve 28669 sayılı Resmi Gazete’de Yayınlanan “Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e” göre; Yevmiye defterlerinin kapanış tasdikinin izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere ibraz edilip, son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması gerekmektedir. 

 

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve İlgili Tebliğ hükümlerine göre mükelleflerin 2016 yılı yevmiye defterlerinin kapanışlarını, 30.06.2017 tarihine kadar notere tasdik ettirmeleri gerekmektedir.

 

Kapanış onayının yaptırılmaması halinde, TTK’nun 562/1-c maddesi gereğince  5.408,00 TL idari para cezasıyla karşı karşıya kalınabileceği gibi, mahkemelerde delil olma niteliği de kaybolacaktır.        

 

 

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı