YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Vergi yargılamasında re?sen araştırma ilkesi

03.10.2017 00:00

Bilindiği gibi, vergi usul ve vergi yargılama hukukunda re’sen araştırma ilkesi bulunmaktadır. Vergi usul ve vergi yargılama hukuku kamu hukuku içersinde yer alan bir hukukdalıdır. İdari yargı hukuku içerisinde yapılan ve temel maksadı vergi yönetiminin işlemlerinin hukuka uygun olup olmadığını denetlemek olan vergi yargısı, yargılama proseslerinde hem usule ilişkin ve hem de maddi olaylara ilişkin her türlü konuları kendiliğinden tahkik etmek ve incelemek ile yükümlüdür. Böylelikle hukuk devletinin idare ve yargı bazında realize edilmesi, hukuka uygunluk denetimi yapılırken maddi gerçeğe erişilmesi ve adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır.

2577 sayılı İYUK’nun 20/1 maddesindeki hükme göre; “Danıştay ile idare ve vergi mahkemeleri, bakmakta oldukları davalara ait her çeşit incelemeleri kendiliklerinden yaparlar (....) lüzum gördükleri evrakın gönderilmesini ve her türlü bilgilerin verilmesini taraflardan ve ilgili diğer yerlerden isteyebilirler” hükmü ile VUK’nun 3. maddesinde “ispat” başlıklı “B” bendinde yer alan “vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır” hükümleri, vergi yargılama hukukunda re’sen araştırma ilkesinin temel “yasal” dayanaklarını oluşturmaktadır.

Re’sen araştırma ilkesi İYUK 20/1 md hükmüne göre mahkemeler tarafından saptanan süre içerisinde uyuşmazlığın çözümü için gerekli gördükleri belge ve bilgilerin gönderilmesini ve her türlü bilgilerin verilmesini taraflardan ve ilgili diğer mercilerden talep edebilirler.

İdari yargılamada genellikle bilgi ve belgelerin idare elinde bulunduğu kabul edilmekle birlikte, asıl olarak beyan esasına dayalı olan vergisel işlemlerde, mükelleflerin görevleri arasında olan defter, kayıt ve belgelerini saklama ve ibraz yükümlülüğü bulunmaktadır. Buna göre, mahkemelerin davacı taraftan tutmakla zorunlu olduğu defter, kayıt ve belgeleri mahkemeden talep edilmesi durumunda belli bir durumun ispatı için ibraz edilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.


1- Ayrıntılı açıklamalar için bkz. İBİŞ Recep, Vergi Yargılamasında Resen Araştırma, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara 2013, s.62

Haberler

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı