Gündem

Gündem Haberleri

Holter testi ile kalp ritminize kulak verin

Emre ERTÜRK 10.03.2018 15:35

Erdem Hastahanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Soner Demir, holter testi ile hastaların klinik muayene sırasında tespit edilemeyen, uzun dönemli kalp ritim farklılıklarının izlenebildiğini söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te 25-30 yaşlarındaki genç hasta, göğüs bölgesine takılan holter cihazı ile hastaneye geldi. Kardiyoloji bölümünde gözetimli hasta olarak tedavi gördüğü belirlenen genç, hastane girişinde dengesini yitirerek yere yığıldı. Gence müdahale etmek isteyen bir kişinin cihaza bağlı kabloları görerek canlı bomba diye bağırması üzerine hastanede büyük panik yaşandı.

 

Çarpıntı, ritim bozuklukları gibi kalp kaynaklı hastalıklar toplumumuzda sıklıkla görülmektedir. Bazen de baş dönmesi, gözde kararma, bayılacakmış gibi olma hatta bayılma durumları ritim bozuklukları ile ilgili olabilir. Kimi durumlar kişilerin günlük yaşantısını sıkıntıya sokarken, kimi zaman da bu belirtiler sinsice ilerleyerek sorunun ancak ileriki evrelerde tespit edilmesine sebep olmaktadır.
 

Kişilerde olağan dışı kalp ritminden şüphelenildiği durumlarda, günlük yaşantı sırasında kalp ritmini izlemek için holter testi yapılmaktadır. Erdem Hastahanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Soner Demir, holter testi ile hastaların klinik muayene sırasında tespit edilemeyen, uzun dönemli kalp ritim farklılıklarının izlenebildiğini söylüyor. Demir, “24 saatlik süre ile hastanın gün içerisinde çeşitli fiziksel ve psikolojik faktörlerin etkisi ile ve kullanılan bir takım ilaçlardan kaynaklı değişikliklere sebep olan kalp ritmini holter tetkiki ile inceleyebiliyor,  verileri bilgisayar ortamında analiz ederek durum tespiti yapabiliyoruz. Hastaların göğüs bölgesine 5-7 adet elektrot yapıştırarak, bu elektrotlara kablolar bağlanıyor. Pille çalışan, taşınabilir küçük bir kayıt cihazı sayesinde bu elektrotlar kalbin elektrik aktivitesini belleğe kayıt ediyor. Kayıt altına aldığımız tüm bu sinyalleri test bitiminde değerlendirip rapor haline getiriyoruz.” şeklinde bilgi verdi. 
 

Holter testinin kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkilemediğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Soner Demir, 24 veya 48 saatlik süre ile hastaların cihazı taşıması ve günlük aktivitelerine devam ederek testin yapılmasını gerektiren şikâyetlerin kendini göstererek bu sinyallerinin kayıt altına alınmasını istediklerini belirtiyor. Uyku halinde de holter testinin devam ettirildiğini, herhangi bir sakıncasının bulunmadığını söyleyen Dr. Ali Soner Demir, cihaz takılıyken hastaların banyo yapmamaları, kabloları su ile temas ettirmemeleri gerektiği konusunda uyarıyor. 
 

Holter testi yapılmadan önce kullandığı rutin ilaçları olan kişilerin mutlaka doktorunu bilgilendirmesi gerektiğini belirten Dr. Ali Soner Demir; holter cihazı takılı olduğu sırada günlük aktiviteleri mutlaka devam ettirmeye özen göstermeli, şikâyetlere sebep olan durumlar için not tutulmalı önerisinde bulundu.  

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Ekonomi

Akbank 2023 sürdürülebilirlik faaliyetlerini açıkladı

Gündem

Verem, bağışıklığı zayıf kişilerde ciddi risklere yol açabilir

Gündem

SGK, emeklilere promosyon ödemesi için 19 banka ile protokol imzalandığını bildirdi

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi