YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Vergi reformuna doğru

21.08.2017 00:00

Maliye Bakanı Naci Ağbal sürekli bir vergi reformuna ihtiyaç olduğunu dile getirmektedir. Daha önce TBMM’ye sevkedilmiş vergi tasarısında gelir ve kurumlar vergisinin birleştirilmesi düzenlenmiştir. Bu tasarıya rağmen Maliye Bakanı toplumun tüm kesimlerini memnun edecek bir vergi reformundan yana olduğunu açıklamaktadır. Bu amaçla vergi muhatabı tüm paydaşlardan görüş talep etmektedir.

Şu ana kadar seslendirilen önerilerde ekonomik büyümenin önünü açacak, yatırımcıları özendirecek ve vergi yükümlülüğünde adaleti öngören talepler dile getirilmektedir.

Verginin tabana yayılması kayıp ve kaçağın asgariye düşürülmesi için basit anlaşılabilir etkin ve verimli yasal düzenleme arzulanmaktadır.

Vergilendirmede anayasada öngörülen herkesin ödeme gücüne gore yükümlülük yanısıra herkesin de asgari yaşamı için gerekli harcamaları karşılayacak muafiyet gerektiği bir gerçektir. Bu durumun vergi adaleti içinde gerçekleştirilebilmesi için denetlenebilir bir fatura ve kayıt düzeninin elektronik ortamda oluşturulması çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu çalışmaları dikkate alarak yapılacak düzenlemede en etkin araç banka yoluyla ödeme sistemidir.

Bu çalışmalara rağmen doğrudan vergilendirme oranının dolaylı vergilere göre arttırılmadıkça vergide adaletin sağlanması mümkün değildir. Bu amaçla vergi sistemi içinde özel güvenlik müesseselerinin oluşturulması şarttır.

Önümüzdeki günlerde vergi reformu için çeşitli kesimlerin hem taleplerini hem de önerilerini dikkatle izleyeceğiz. Bakalım vergi adaleti sağlayarak ekonomik büyümeyi engellemeyen sağlıklı bir vergi sistemi oluşturabilecek miyiz?

Haberler

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

Gündem

Çanakkale Deniz Zaferi'nin üzerinden 109 yıl geçti