YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Vergi Uygulamalarında: Sanal Büro İşyerleri

22.08.2017 00:00

Bilindiği gibi, gerçek  ve tüzel kişilerde  işyeri 213 sayılı VUK’nun 156.maddesinde düzenlenmiştir.  VUK’nun  kabulünden  sonra  neredeyse 56 yıl geçmiştir.  Yasanın yürürlüğe girmesinden  sonra mükelleflerin  iş yapma biçimleri,  işyeri ve diğer ticari organizasyonlarda önemli  gelişmeler yaşanmıştır.  Geldiğimiz  yıllarda  mükellefler vergiye tabi faaliyetlerini  sabit bir işyeri yerine daha farklı mekanlarda sürdürebilmektedirler.  Örneğin,  vergiye tabi faaliyetini  bir mükellef homeofis şeklinde bir mekanda sürdürebileceği gibi sanal  ofislerde de vergiye tabi  faaliyetlerini icra edebilmektedir.

Özellikle  İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antep gibi büyük kentlerde birçok  vergi mükellefi özellikle  pazarlama, danışmanlık, serbest meslek  faaliyetleri, müşavirlik vb. faaliyetlerini sanal ofislerde  başarılı olarak  icra edebilmektedirler.  Sanal ofislerde  günün koşullarına uygun  her türlü iletişim araçları, telefon, faks, sekreterlik  hizmetleri, bilgisayar vs. hizmetler düzenli olarak  gerçekleştirilebilmektedir.  Sanal ofislere  her türlü tebligat ve  vergi  ve hukuki  anlamda  hüküm ifade eden  birçok  tebligatlarda  yapılabilmektedir.   Özellikle 2016 yılından  itibaren  gerçek ve tüzel kişilerde e-tebligatın  zorunlu hale getirilmiş  bulunması  nedeniyle  fiziki ortamda tebligat neredeyse geçmişte kalmaktadır.

Günümüzde ticari ve birçok  vergisel faaliyetler fiziki bir işyeri, sabit bir işyeri açmak  yerine  daha çok teknolojinin sunduğu olanaklar içeren   sanal ofislerde  gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle serbest meslek  işi üreten  birçok  serbest meslek erbabı home ofis veya sanal ofislerde  faaliyetlerini sürdürebilmektedirler. Sanal ofislere ödenen kiralar, elektrik, su,  telefon ve diğer yönetsel giderler vergi uygulamasında GVK md.40  hükmüne göre giderleştirilebilmektedir. Sekreterya hizmetleri ile ilgili  her türlü giderler  sanal ofis yöneticisi  tarafından  kullanıcılara fatura edilmektedir.  Bunlarla ilgili  her türlü giderler ve yüklenilen KDV’ler kullanıcıları da  muhasebeleştirilebilmektedir.

Sonuç olarak, sanal  ofis sözleşmelerine istinaden kullanılan  işyerleri için vergi daireleri tarafından  işe başlama yoklaması düzenlenebilmektedir.  Teknolojik olanakların  giderek  gelişmesi ile beraber sanal ofislerin önümüzdeki yıllarda giderek yaygınlaşacağı izlenimi  ortaya çıkmaktadır.

Vergi usul  yasamızda yapılacak düzenlemeler sırasında sanal ofis ve home ofis gibi işyerlerinin ilgili 156.maddeye eklenmesinde ve bu konuda Gelir İdaresini aydınlatıcı düzenlemeler yapılmasında yarar görülmektedir.

 

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı