YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Türkiye'nin güvenliği

17.03.2018 20:41

Suriye’nin bütünlüğünü bozacak nitelikteki süper güçlerin kontrolünde yaşananlar; Türkiye’nin güvenliğini tehdit ediyor. Amerika Birleşik Devletleri eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Suriye’de çatışmalar başlayınca gündeme getirdiği şu düşünce ilmek ilmek dokunuyor: “Ortadoğu’da 22 ülkenin sınırları değişecek.”

Condoleezza Rice'ın bu söylemi DEAŞ’in (IŞİD) sahneye çıktığı günden bu yana gündemde. Aslına bakarsanız DEAŞ, batılı egemen devletlerin küresel sermayenin katkısıyla emperyalist hedefleri gerçekleştirmek üzere İslam dinini istismar ederek oluşturulmuş profesyonel bir yapıdır. Bu yapının yavaş yavaş farklı örgütlenmelere dönüştüğü açıkça görülmektedir. Başta ABD olmak üzere batılı bazı ülkeler; Suriye’de farklı yapıları oluşturmak amacıyla bir terör örgütü olduğu uluslararası camiada kayıt altına alınmış PYD ile işbirliği yapmaktadırlar. Eskiden IŞİD adı altında terör faaliyetlerini yürütenlerin bir kısmı IŞİD’ten ayrılarak PYD çatısı altına girdiği medya yoluyla kamuoyuna yansımaya başladı.

ABD’nin desteğiyle PYD’ye otonom bir bölge oluşturulmak isteniyor. Bu otonom bölgenin daha sonra bir devlete dönüştürülme hedefi ABD adına yapılan farklı açıklamaların analizi sonucunda açıkça görülüyor. Eskiden IŞİD mensubu olanlardan bazılarının PYD’ye geçiş nedeni de budur.

Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden ve gelecekte Suriye’den Türkiye’ye doğru yeni bir göç dalgasına neden olacak bu gelişmelere Türkiye’nin kayıtsız kalması beklenemez. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri adına Türkiye’ye teminat vermek amacıyla yapılan açıklamalar tatminkâr değildir. Özellikle PYD’ye ABD’nin silah verdiği gerçeği ortada iken Türkiye’nin tatminkar olmayan açıklamalara inanıp sınırlarını güvence altına alacak operasyonlardan vazgeçilmesi beklenmemelidir.

Her geçen gün teröristler bertaraf edilmekle birlikte verdiğimiz onlarca şehidimiz ve yüzlerce gazilerimiz gerçeği ortada iken ABD’nin ve PYD’yi destekleyen diğer ülkelerin samimiyetlerini ispat etmeleri şarttır. Türkiye’nin milli bütünlüğünü ve beraberliğini korumak adına atılacak her adımın desteklendiğini herkes görmeli ve buna göre hareket etmelidir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum.

Haberler

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı

Gündem

Küresel kömür santrali kurulu gücünde 2023'te son 7 yılın en büyük artışı görüldü

Ekonomi

İş dünyasından İsrail'e ihracat kısıtlamasına destek

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten kira gelirini beyan etmeyenlere pişmanlık çağrısı

Gündem

Bayram tatilinin ilk 3 günündeki trafik kazalarında 19 kişi öldü, 2 bin 912 kişi yaralandı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dolayısıyla akıcı yoğunluk sürüyor