YAZARLAR

Tüm Yazıları Kazım Saymalı

Türkiye'deki Suriyelilerin eğitim sorunu

22.06.2016 00:00

Deveye sormuşlar: “Boynun neden eğri,” o da “Nerem doğru ki…?” demiş. Türkiye’nin eğitim ve kültür alanlarındaki sorunları diz boyu. Çözüleceği yerde giderek kötüleşmektedir.

Türkiye’nin henüz çözülememiş eğitim ve kültür sorunlarına bir de Suriyeli mültecilerin sorunları eklenmiştir. Şimdi bu sorunların neler olduğunu soru-yanıt biçiminde açıklayalım:

Türkiye’de kaç Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır?

AFAD’ın açıkladığı 2016 verilerine göre Türkiye’de sığınmacı olarak gelmiş kayıtlı 2 milyon 800 bin Suriyeli bulunmaktadır.

Bunlar, nerelerde ve nasıl barınmaktadırlar?

Türkiye’ye gelmiş 2 milyon 800 bin Suriyeli mültecilerin 280 bini, 10 ilde kurulmuş, 26 kampta barınmaktadır. Geri kalanlar, Türkiye’nin değişik kentlerine dağılmışlardır.

Türkiye’deki Suriyelilerin kaç çocuğu, okuma olanağına sahiptir?  

Türkiye’de okul çağına gelmiş 900 bin Suriyeli çocuk bulunmaktadır. Bugüne kadar Türkiye’de 161 bin Suriyeli çocuk dünyaya gelmiştir. Bu sayı her geçen gün artacaktır.

Okul çağındaki Suriyeli çocukların sadece 80 bini kamp okullarında okuma olanağına kavuşmuştur. Türkiye genelinde 330 bin Suriyeli çocuk okula devam edebilmektedir. Bunların bir kısmı varlıklı Suriyelilerin kurdukları özel okullarda, diğerleri devlet okullarında eğitim öğretim görmektedirler. Özel okullar, çok pahalı olduğundan ve Türkiye’deki Suriyelilerin çoğunluğu da yoksul bulunduğundan çocuklarını bu okullara gönderememektedirler.

Okul çağındaki 900 bin Suriyeli çocuktan sadece 330 bini okula giderken, 570 bin çocuk okul dışında kalmaktadır. Bunlar, ya dilencilik yapmakta ya da çocuk işçi olarak çalıştırılmaktadırlar.

Kaldı ki okula giden Suriyeli çocuklar, Türkçe eğitim öğretim görmemekte, eğitimlerini Arapça görmekteler. Bunun nedeni ise yöneticilerimizin, Suriyelilerin, eninde sonunda ülkelerine dönecekleri yönündeki kanaatleridir. Bu kanı yanıltıcıdır. Çünkü Ülkemize gelen Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri asla söz konusu olmayacaktır.

Türkiye, ülkesindeki Suriyeliler için ne yapmalıdır?

Suriyeli mülteciler, ülkelerine dönmezlerse ve onların Türkiye’ye gerçek anlamda uyumları sağlanamaz ise Almanya’nın karşılaştığı sorunlarla karşılaşılır. Bilindiği gibi Almanya 1960’larda yabancı işçi almaya başlamış, bu işçilerin bir süre sonra ülkelerine geri döneceklerini varsayarak, uyum için herhangi bir önlem almamışlardır. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymamış, yabancı ve özellikle Türk işçiler, ülkelerine dönmemişler, orada iş yerleri açmışlar, yeni kuşaklar yetiştirmişler ve iyice yerleşmişlerdir. Alman yöneticileri, durumu anladıklarında iş işten geçmiştir. Geri dönüş özendirmeleri de yarar sağlamamıştır. Alman Hükûmetleri, uyum sağlanması için yasal düzenlemelere gitmişler; ama yabancı işçilerin uyumunda geç kalmışlardır. Bugün Yabancı işçiler, koloniler biçiminde geleneklerini, yaşam biçimlerini sürdürmektedirler.

Türkiye’nin Almanya örneğinden ders alması ve biran önce Suriyelilerin Türkiye’ye uyumlarını sağlayacak radikal önlemler alıp hayata geçirmesi gerekmektedir.

Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye uyumu nasıl sağlanır?

Türkiye’ye gelmiş Suriyeli mültecilerin hem okul çağındaki çocuklarına hem de yetişkinlerine Türkçe eğitim öğretim verilmelidir. Eğitimli gençlerin ve akademisyenlerin “Bize Türkçe öğretin.” isteklerine duyarsız kalınmamalı, bu istekleri acilen yerine getirilmeli, bunlardan verimli biçimde yararlanılmalıdır. Onların ülkelerine dönecekleri varsayımıyla Türkçe eğitimden, Türkçe öğretmekten kaçınılmamalı; Arapça eğitim öğretimde ısrar edilmemelidir. Hiçbir Suriyeli çocuk, sokak çocuğu olarak yaşatılmamalıdır.

Suriyelilerin Arapça eğitim öğretim görmesinde ısrar edilmesi, sonunda dil ve kültür karmaşası ortaya çıkarır. Bu da var olan sorunları daha da içinden çıkılmaz yapar. Unutmayalım ki Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçedir ve ülke sınırları içinde eğitim öğretim Türkçe yapılmaktadır. Şu söz, kulaklara küpe olmalıdır: “Aynı dili konuşamayanlar, aynı yaşamı paylaşmazlar.”

Diğer yandan Suriyeli mültecilerin Türk ekonomisine katkı sağlaması için gerekli iş ve çalışma olanakları sağlanmalıdır. Ayrıca sağlık sorunları da giderilmelidir.

Suriyelilerin gerçek anlamda Türkiye’ye uyumları sağlanamazsa neler olabilir?

Bu durumun düşünülmesi bile istenmemelidir. Çünkü önümüzdeki yıllarda, sokaklarda yaşayan, dilencilik yapan, okul yüzü görmeyen bu çocuklar, potansiyel birer suç makinesi durumuna gelebilirler. Açlık, yoksulluk bireylere her türlü istenmeyen davranışı yaptırabilir. Bunu asla unutmamak gerekir.

Türkiye’nin eğitim ve kültür sorunları ve Suriyeli mültecilerin uyum sorunları, uzmanların, bilim insanlarımızın uyarıları ve görüşleri doğrultusunda iyi bir planlama ile çözüme kavuşabilir. Bunun için gerçeklerin iyi değerlendirilmesi ve hiç zaman yitirilmemesi gerekmektedir.

Haberler

Gündem

Ramazan Bayramı tatilinde tren kapasiteleri artırılacak, emeklilere indirim uygulanacak

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı