Ekonomi & Finans

Ekonomi & Finans Haberleri

'Türkiye'de herkesin ihracat düşünmesi gerekiyor'

10.12.2017 00:00
'Türkiye'de herkesin ihracat düşünmesi gerekiyor'

Tayyib Hoşbaş
Düzce (AA) - İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) Genel Müdürü Murat Işık, Türkiye'deki KOBİ'lerin ve genç girişimcilerin hazırladıkları markaları dünyaya tanıtmaları için ihracat yapması gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki herkes bugün her ne iş yapıyorsa dünyaya satmayı düşünmelidir." dedi.

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ihracatın en önemli konu olduğunu söyledi.

Geçen yılki büyüme rakamlarının istikrarlı bir artışla devam ettiğini anlatan Işık, bu yıl da artışı süren ihracatın 150 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. 

Bakanlığımız, bu konudaki teşviklerle çalışmaları destekliyor

Işık, Türkiye'de ihracatın artırılması ve işletmecilerin markalarını dünya pazarına açması için birçok çalışmanın yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Hem Cumhurbaşkanımız hem Ekonomi Bakanlığımız, sürekli bu konudaki teşviklerle bu çalışmaları destekliyor. Başbakanımız da her gün bir ülkeye ziyarette bulunuyor, orada da ihracat konuşuluyor. Şu an Türkiye'nin ana gündemi ihracat olmalı, biz tamamen ihracat ve ekonomi konuşmalıyız. Bununla ilgili bir çok destek, program ve teşvik var. Burada özellikle üniversitelerin bu konuda daha çok çalışması gerekiyor. Yerelde bu işi daha çok yapmamız lazım, 'Neden Düzce'nin, İzmit'in, Ankara'nın, İstanbul'un ihracat hedefinin 2-3 katı olmuyor?' bunu tartışmamız lazım."

"Siz malınızı satın diye devlet her konuda teşvik veriyor"

Türkiye'deki iş adamları ve girişimcilerin, yurt dışına açılabilmeleri için birçok destek programının Ekonomi Bakanlığı bünyesinde desteği olduğunu kaydeden Işık, şunları söyledi:

"Siz malınızı satın diye devlet her konuda teşvik veriyor. Bununla ilgili de artık sistem eskisinden daha hızlı ilerliyor. Burada ya iş adamlarımız bu teşvikleri bilmiyor, ya da bu prosedürleri takip etme konusunda yavaş davranıyor. Bu alanda da yapılacak çok iş var. Ekonomi Bakanlığı da bizler de il il dolaşıp bu konuda bilgilendirme yapıyoruz. İş adamlarımızın bu konuya biraz daha dahil olması ve ihracatı geliştirmek için, kendi vizyonlarını geliştirmeleri için bu fırsatları kullanmaları lazım."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa