Ekonomi & Finans

Ekonomi & Finans Haberleri

Türker: ""Moody's Denetim Standardına sahip değildir""

01.10.2016 00:00
Türker:

Hürses (Ankara) - Ekonomiden Sorumlu Devlet eski Bakanı Masum Türker, kısa adı TÜRMOB olan Türkiye Serbest Muhasebeciler, Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin 15-16 Ekim tarihleri arasında yapılacak Genel Başkanlık seçimlerinde aday olduğunu açıkladı. Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, yenilikçi ve güçlü bir TÜRMOB için aday olduğunu açıkladı.

Türkiye Muhasebeciler Platformu’nun Genel Başkan adayı olarak seçimlere katılacağını anlatan Türker, “TÜRMOB için değişim ve dönüşümü gerçekleştirmek üzere meslek mensuplarının taban hareketi olarak Türkiye Muhasebeciler Platformu’nun Genel Başkan adayı olarak seçimlere katılacağım” dedi.

Maliye politikalarını geliştirmeye yönelik fonksiyonlarını eskisi gibi tekrar öne çıkarmaya çalışacaklarını anlatan Türker, “Eskisi gibi TÜRMOB’un fonksiyonlarını öne çıkarmak için kamu yararını korumak adına yola çıkıyoruz. Temel hedef Türk ekonomisini korumak ve yapılacak ekonomik darbelere de karşı çıkmaktır” dedi.

"Derecelendirme kuruluşları ekonomik darbe peşindeler"

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's’in ülkemiz ile ilgili geçen hafta yapmış olduğu açıklamaya ilişkin Türker, “Egemen sermayenin kontrolünde olan bu derecelendirme kuruluşları yanlış beyanlarda bulunarak, ekonomik darbe peşindeler” diye konuştu.

Türker, “2008’de yaşanan global ekonomik krizle birlikte G-20’lerde alınan iki karar vardı. Birisi Muhasebe Standartlarının yeniden gözden geçirilmesi, bir diğeri ise derecelendirme kuruluşlarının standartlarının belirlenmesidir. TÜRMOB, muhasebe standartlarının geliştirilmesinde sorumlu olan IFAC’ın aynı zamanda G-20 komite üyesidir. Bu alandaki çalışmalarını tamamlamıştır. Bugün Türkiye’de üretilen finansal tablolarla ilgili olarak yapılacak uluslararası değerlendirmede hiç kimse ve özellikle dünya düzeyinde söz söylemeye kimsenin hakkı yoktur. Oysa, derecelendirme kuruluşları hala standartlarını belirlemedikleri gibi bu tabloları red ederek kendilerince bir tablo yaratıp bunu kamuoyuyla paylaşmaktadırlar. Bize bundan sonra düşen görev ülkemize karşı, Moody's gibi uluslararası derecelendirme kuruluşlarının haksız yere yaptıkları derecelendirmeyi kamu yararını koruma adına TÜRMOB olarak karşı koymaktır. Bunu dile getirirken, meselenin hükümetimizle veya iktidarla ilgisi yoktur, bu Türkiye’nin milli birlik ve beraberlik öngörüsünün bu düşüncenin, hissiyatın gereğidir. TÜRMOB Genel Başkan adayı olarak sesleniyorum, Moody's yayınladığı rapor ekonomik bir darbe gerçekleştirmeye yöneliktir. Bunu dile getirmeyle ilgili en etkin kuruluş bu ülkede görev yapan muhasebecilerdir” dedi.

Türker, seçilmeleri halinde temel hedeflerini anlatırken, “Mesleğimizi etkileyen mesleki ve düzenleyici politikalara ilişkin yapılan Yasa, Yönetmelik, Tebliğ vb. değişiklikleri öngörmek, bilgilendirmek ve oluşturulmasını desteklemektir. Bu amaçla mesleğimizin olduğu tüm kesimleri ve paydaşları kapsayan anlaşılabilir ve daha tutarlı bir tutum içinde Türkiye genelindeki Kamu yararını ve mesleğin çıkarlarına uygun hale getirmeye çalışacağız. Kamu yararını korumak üzere, ülke çapında Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğini etkin ve güçlü kılmaya, mesleki faaliyetlerin yüksek kalite ve mesleki standartlar çerçevesinde yapılmasını sağlayacak meslek mensuplarının bunlara bağlılığını destekleyecek ve mesleki uzmanlığın ilgili olduğu yerlerde özellikle ekonomik alanda kamu yararı konularında görüşlerimizi belirterek Türkiye Ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacağız” açıklamasını yaptı.

DR. MASUM TÜRKER KİMDİR?

1951 yılında Mardin’de doğdu. 1969 yılında Pertevniyal Lisesi’ni, 1973 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde yaptı. 

Öğrenci iken, 1967 yılında muhasebe mesleğine başladı. 1971 yılında itibaren mali ve müşavir olarak çalışmaya başladı. 1981 yılında şirketleşerek muhasebecilik ve mali müşavirlik yanı sıra denetim ve yönetim danışmanlığı hizmetleri sunmaya başladı. 1989 yılında Yeminli Mali Müşavir oldu. TÜRKERLER Bağımsız Denetim Yeminli Mali Müşavirlik Anonim Şirketi kurucu ortağı ve aynı zamanda sorumlu ortak baş denetçisidir. 

1978 yılından beri çeşitli üniversitelerde (Gazi Ünv. Bolu İdari Bilimler Fak., İstanbul Ticaret Ünv., İstanbul Ünv., Marmara Ünv., Işık Ünv., Bahçeşehir Ünv. ) öğretim görevlisi olarak ve konuk öğretim üyesi olarak denetim, muhasebe ve merkez bankacılığı dersleri veriyor. 

1985-1989 yılları arasında Türkiye İthalat ve İhracat Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyeliği ve murakıplık, 1992-1994 yıllarında Türkiye Kalkınma Bankası Denetim Kurulu Üyeliği yaptı. 

Türker, 1985-1987-1989 yıllarında Türkiye Futbol Federasyonu Üyeliği yaptı. 

1975-2009 yılları arasında Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği’nde Yönetim kurulu Üyeliği, Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Başkanlık yaptı. 1988 yılında kurucusu olduğu Bağımsız Denetim Derneği’nin Genel Sekreterlik görevini 1990 yılına kadar sürdürdü. 

1992-1999 yılları arasında TÜRMOB’da Genel Başkan Yardımcılığı ve Temel Eğitim ve Staj Merkezi’inde Başkanlık görevlerinde bulundu. 

1994-1999 yılları arasında Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Genel Sekreterliğini, 2003-2009 yılları arasında Türkiye Standartları Kurul Başkanlığını yürüttü.

1999-2002 yılları arasında İstanbul Milletvekili olarak  görev yaptı. Dr. Masum Türker, 57. Hükümette Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak yer aldı. 

2008-2010 yılları arasında TÜRMOB Genel Başkanlığını ve Temel Eğitim Staj Merkezi Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) Eğitim Komitesi Üyeliği ile Küçük ve Orta Ölçekli Muhasebe Firmaları-Büroları Komitesi Üyeliği görevlerinde bulundu. 2011’den beri IFAC Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürütmektedir.

Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonunda (FCM) Konsey Üyeliği, Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, halen FCM Başkanı olarak görev yapmaktadır. 

Muhasebe, Denetim ve Vergi konularında yayınlanmış kitapları, ulusal ve uluslararası bildirileri ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce ve Arapça bilmektedir.    

 

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa