Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

Tarihi Savur İlçesine ışık tutacak, ?Tarihin Işığında Savur? kitabı yayınlandı

29.05.2017 00:00
Tarihi Savur İlçesine ışık tutacak, ?Tarihin Işığında Savur? kitabı yayınlandı

Mütia AVUKA
Mardin (Hürses) - Mardin sevdalısı olarak bilinen ve tanınan, dünyanın bir çok ülkelerinde isim yapmış olan Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Dr. Zeynel Abidin Erdem’in desteği ve Araştırmacı yazar Doğan Bekin’in kalemiyle yayınlanan “Tarihin Işığında Savur”  adlı 434 sayfalık lüks ve ağırlığı 2 kilo 56 gram olan kitapta, en ince noktasına kadar incelendiği Savur ilçesinin tarihi yanı sıra tarihi mekanlarının tümü yer aldı.

Kitabın hazırlanması ve baskısında Dr. Zeyrnel Abidin Erdem, fotoğraf  konularında Türkiye’nin önde gelen otoritelerinden Prof. Dr. Mustafa Akbulut, belge ve materyal  temininde  büyük emekleri geçen Erdem holding Yönetim kurulu  Özel Kalem Müdüresi Güzin Turan, Abdüllatif Özbek, Avukat Beyazit  Boran, Tomas Çerme, Mehmet Ökmen, Selahattin, Canan, Mehmet  ve Orhan Seyfi Aras, Mehmet Ferruh Ekmen, Prof.Dr. Ayşe Can Baysal, Dr. Sevim Muharremoğlu, Emekli General Aziz Öztürk, Janel S. Quirante, eski Devlet Bakanı Cavit Kavak, Avukat Yalçın Kavak, Turgut İçinsel, Yrd. Doç. Sıddık Çalık, Topkapı sarayı Müzesi ve İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler kütüphanesi yetkilileri, IRCICA Genel Direktörü  Dr. Halit Eren, IRCICA kütüphanesi  uzman kütüphanesi Orhan Çolak, TBMM Kütüphaneci  Serap Artuk (Cihaner), American ABCFM, Cevat Bekin, İbrahim Bekin, Yusuf Ziya Aykaç, Etem Çoşkun, Erdal Özdemir, Samet Tekin, Korkut Erkan, Merhum Birol  Bedik  tarafından uzun yıllar katkı yaptı.

Dr. Zeynel Abidin Erdem, kitabın önsöz sayfasında şu görüşlerine yer verdi: "Sevgili hemşerilerim, Değerli okurlar, Memleketimiz Mardin’in  Savur ilçesinin tarihini ve burada yaşamış olan ailelerini anlatan TARİHİN IŞIĞINDA SAVUR kitabının hazırlanması için beş yıl süren  yoğun bir çalışma yaptık.

Araştırmacı yazar Doğan Bekin, Türkiye içinde ve yurt dışındaki kütüphaneleri tek tek ziyaret  ederek, doküman ve fotoğrafları derledi. Savurlu aileleri, evlerinde ve bulundukları şehirlerde ziyaret etti, hikayelerini,  fotoğraflarını, arşivlerini bu kitaba aktardı.

Son derece titiz bir çalışma ve büyük emekler ile güzel eseri hazırlayan Sevgili Doğan Bekin’e şahsım, ailem; ve tüm Savur halkı adına burada hatıraları olan Savur’dan ayrılarak Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerine gitmiş Savurlular ve onların çocukları ve torunları adına candan teşekkürlerimizi sunuyorum.

Savur’daki  aile büyüklerimizi tekrar hatırlamak, onları tanımak, eşsiz tarihi, kültürel, mimari zenginliklerini, burada yaşayanların kardeşliği ve insan sevgisini  en yüksekte  tuttuğunu, eğitim için seferber  olduklarını, devlete bağlılıklarını öğrenmek ve zaman tünelinde binlerce yıl  geriye  gitmenin mutluluğunu  heyecanını yaşamak isteyenlerin kitabımızda  kendinden bir parça bulacaklarını açık yüreklilikte  söylemek istiyorum.

Bu kitap, Savur tarihinin aydınlanmasına ışık tutan kaynak bir eserdir. Tüm bilgiler, dokümanlar ve evrakları ile sabittir. Burada kimler yaşıyordu, ne işle meşguldüler, aileleri kimlerdendi? Hafızanızı yoklayıp dönüp bakmak isteğinizde karşınızda onların hikayelerini, memleket için nasıl bir emek harcadıklarını ve benzeri diğer bilgileri bulacaksınız.

Unutmamak gerekir ki, bir resim bazen kelimelerden daha çok şey anlatır. Bizler bilgilerimizi derleyip toparlarken ulaşabildiğimiz her aileye başvurduk, bize elinizdeki dokümanları, fotoğrafları gönderin, ailenizi tanıtalım, gelecek nesillere bilgilerinizi aktaralım diyerek ricada bulunduk. Yine de Savur için yıllarını veren o güzel insanların henüz ortaya çıkmamış hatıralarına ulaşmamış olabiliriz. Ama bu kasıtlı değildir. Sadece onlar hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadığımızdandır.

Savur hakkında tanıtım ve bilgilendirme amaçlı başka kitaplar zaman zaman yayınlandı. Eser  sahiplerine emekleri için teşekkür  ediyoruz. Ama bazılarında henüz doğrulanmamış eksik ve hatalı  bilgiler vardı. “Tarihin Işığında Savur” katibinde bulunan bilgileri kaynak almalarını ve yanlış yayınları en kısa zamanda düzetmelerini  rica ediyorum.

Sizlerin de bize yazmak istediğiniz ve ikinci baskıda faydalı olabileceğini düşündüğünüz herhangi bilgi varsa lütfen esirgemeden bizlere ulaştırınız.

Bu kitabın hazırlanmasında bizlere destek olan herkese şahsim, ailem ve araştırmacı yazar Doğan Bekin adına sonsuz şükranlarımı ve en içten saygılarımızı sunarım."

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!