Otomotiv

Otomotiv Haberleri

TOSFED Başkan Vekili Üçlertoprağı: ""Avrupa bize adil davranmadı""

10.03.2017 00:00
TOSFED Başkan Vekili Üçlertoprağı:

İstanbul (İHA) - Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkan Vekili Eren Üçlertoprağı, 2017 yılında Dünya Ralli Şampiyonas (WRC) takvimine Türkiye’nin alınmamasını eleştirerek, "Konsey üyeleri tarafından adil bir değerlendirme yapıldığı kanaatinde değilim. Öne sürülen güvenlik riski Avrupa’nın pek çok ülkesi için de aynen geçerli. Avrupa'nın çeşitli yerlerinde de Türkiye'de yaşanan sorunların benzerleri yaşandı" dedi.

Üçlertoprağı, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) Başkanı Jean Todt'un Türkiye ziyaretini değerlendirerek, "Sayın Todt’un, Başkanımız Serkan Yazıcı beyle eskiye dayanan bir dostluğu var. İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde ülkemize olan desteğini göstermek ve geçtiğimiz yıl içerisinde gerçekleşen terör olaylarına ilişkin taziyelerini sunmak amacıyla bir araya geldiler. Bu anlamda göstermiş olduğu hassasiyet için kendisine buradan da tekrar teşekkür ediyoruz" dedi.

Üçlertoprağı, 2017 yılında WRC takvimine Türkiye’nin alınmaması konusunda Todt'un düşüncelerinin sorulması üzerine, "Sayın Todt adına benim fikir beyan etmem doğru olmaz. Gerek kendisiyle yaptığımız daha önceki görüşmeler olsun, gerekse son toplantımızdan edindiğimiz izlenim, kendisinin ülkemize ilişkin herhangi bir olumsuz görüşünün olmadığı yönünde. Son ziyaretini de, bunun bir göstergesi olarak kabul etmek gerekir. FIA çok uluslu ve bir çok kurul ve komiteden oluşan bir organizasyon. Bu yapının içinde uzun zamana yayılmış belli dinamikler var. Daha öncede de ifade ettiğimiz gibi biz, Dünya Ralli Şampiyonası'nın organizasyonu için FIA tarafından münhasır şekilde yetkilendirilen Promotör ile sözleşme imzalayarak çalışmalarımıza resmiyet kazandırmıştık. Yani sözden öte Promotör ve TOSFED arasında imzalanan bir sözleşme mevcuttu" dedi.

Üçlertoprağı, Türkiye'nin 2017 yılı takvimde yer almamasıyla ilgili de, "Burada şahsen, konsey üyeleri tarafından adil bir değerlendirme yapıldığı kanaatinde değilim. Öne sürülen güvenlik riski Avrupa’nın pek çok ülkesi için de aynen geçerli. Avrupa'nın çeşitli yerlerinde de Türkiye'de yaşanan sorunların benzerleri yaşandı. Fakat söz konusu ülke ‘Türkiye’ olunca, konsey üyelerinin objektif değerlendirme yapmadığına şahit olduk. Bu durum bizi haliyle rahatsız etti. Bu konudaki düşüncelerimizi ve rahatsızlığımızı da Sayın Todt'a aktardık. Netice itibariyle yaşanan olumsuzluklara rağmen, biz TOSFED olarak ileriye bakıyoruz. Gerçekleştirmek istediğimiz projelerimize odaklanıyoruz. Bu durumda bu konuları tekrar tekrar gündeme getirmenin her iki taraf için de bir faydası yok. Bu yıl için hakkımızı kaybettik ama gelecek için çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir şeyden vazgeçmiş veya pes etmiş değiliz. Sonuçta geçmişe baktığınızda, uzun yıllar üst üste F1'i en iyi şekilde organize ettik. Aynı şekilde WRC, WRX, DTM, MOTO GP gibi en üst düzey organizasyonları sorunsuz şekilde ve sorunsuz düzenledik. Dolayısıyla ülkemizin bu organizasyonları yapabilecek gücü ve kapasitesi mevcut. Bunda hiç şüphe yok. Devletimiz bu konuda bize gerekli tüm desteği sağlıyor ve önümüzü açıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ve ilgili birimlerinin de desteğiyle, ülkemize bu organizasyonları getirebilmek için gerekli şartları oluşturmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda umarım sizlere daha somut bilgiler ve iyi haberler verebilecek duruma geleceğiz" dedi.

Üçlertoprağı, yakın zamanda Türkiye'deki uluslararası başka etkinlikler olup olmadığı sorusuna, "01-02 Temmuz tarihlerinde, Avrupa Ralli Kupası ve Bulgaristan Ralli Kupası dahilinde ve puanlamaya giren Çanakkale’de düzenleyeceğimiz ESOK Rally. Yine Avrupa Ralli Kupası’na dahil 21-22 EKim tarihlerinde Muğla’da düzenleyeceğimiz Marmaris Rally Turkey organizasyonlarını sayabiliriz. Ayrıca İstanbul Off Road Kulübü (İSOFF) tarafından ilk kez Türkiye’de düzenlenecek BAJA Troia, Doğu Avrupa BAJA takviminde 5. ayak yarışı olarak Ekim 2017’de koşulacak. TOSFED'in sosyal sorumluluk projeleri temeline çocuklar ve kadınları oturtuyoruz. Otomobil kullanım bilinci ve trafik kurallarına uyum kültürünün yerleştirip, kazaların engellenmesi için öncelikle çocuklarımızın küçüklükten itibaren bilinçli yetiştirilmesini için ebeveynlerinin bu kültür ve bilince sahip olması gerekiyor. Bu bağlamda TOSFED çatısı altında Kadınlar Kurulumuz tarafından yürütülen “Velinin Karnesi Nasıl?” isimli çok başarılı bir projemiz mevcut. Farklı illerde belirlenen okullarda ilköğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen ve sporcularımız tarafından gerçekleştirilen trafik güvenliği eğitim seminerlerinde öğrencilere temel bilgiler aktarılıyor. Ayrıca seminer sonunda dağıtılan karneler ile otomobil kullanan velilerini değerlendirmeleri isteniyor. Bursa ve İstanbul'un ardından Nisan ayında Muğla, Eskişehir, İzmir ve Ankara gibi farklı illerde de devam edecek. Seminerlerin sonunda, en başarılı 20 veliye TOSFED Körfez Yarış Pisti’nde, uzman eğitmenler tarafından ücretsiz ileri sürüş teknikleri eğitimi verilecek. 2017-2018 öğretim yılında daha detaylı ve geniş kapsamlı olarak devam etmesi için çalışmalara şimdiden başlanan projenin, bu yıl 5.000 ilköğretim öğrencisine ulaşması hedefleniyor" cevabını verdi.

 

 

 

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı