Otomotiv

Otomotiv Haberleri

TEST: SEAT IBIZA 1.0 TSI DSG

23.01.2017 00:00
TEST: SEAT IBIZA 1.0 TSI DSG

Mehmet Emin AVCI 

Seat Ibiza,modernliği ile göz dolduruyor

Seat'ın küçük sınıf temsilcisi Ibiza, 1.0 litre TSI motor 110 Hp'lik DSG şanzımanlı versiyonu ile test köşemizin bu haftaki konuğu oldu. 1985 yılından beri üretilen Ibiza, ulaştığı 5 milyon adetlik satış rakamı ile markanın itici gücü olmayı başardı. 2015 yılında makyajla yeni ve güncel yüzüne kavuşan Ibiza, eğlenceli sürüş keyfi sunan teknolojik özellikleri ve yeni verimli motor seçenekleriyle sınıfının iddialı modelleri arasındaki yerini sağlamlaştırmayı hedefliyor. Türkiye'de iki benzinli ve bir dizel motor seçeneğiyle satışa sunulan yeni Ibiza, Reference ve Style donanım paketleriyle alınabiliyor. 

Tasarım

Ibiza için geliştirilen yeni renk paketleri kişiselleştirme anlayışını yeni bir düzeye taşıyor. Renk paketleri farklı yaşam tarzlarına uyum sağlayacak şekilde geliştirildi. Bunlar arasında kahverenginin şık bir tonunu oluşturan Bismuth ve parlak mor rengi Velvet de yer alıyor. Ayrıca, güçlü bir kırmızı, sakin bir gri ve siyah, beyaz ve mavi olmak üzere farklı renkler de sunuluyor. Her renk paketi, seçilen renge uygun döşeme unsurlarıyla birlikte geliyor. Dış bölümde, radyatör ızgarasının çerçevesi ve yan ayna yuvaları Velvet, Bismuth veya tercih edilen diğer renklerde alınırken, içeride ise havalandırma kanal çerçeveleri, direksiyon ve vites kolunun detayları renk paketinin içerisinde yer alıyor. Bir diğer karakteristik özellik de iki renkli alaşımlı jantlar. LED gündüz sürüş farları, 16 ve 17 inçlik yeni jantlar aracın görünümüne dinamizm katıyor. Her renk paketi, seçilen renge uygun döşeme unsurlarıyla birlikte geliyor. Dış tasarımda, alüminyum alaşımlı jantlar, ön ızgara çerçevesi ve yan aynalar bu renklere sahip. İçeride ise döşeme, havalandırma ızgara çerçeveleri, direksiyon ve vites kolunun ince detayları renk paketinin içerisinde yer alıyor. 4061 mm uzunluk, 1693 mm genişlik ve 1445 mm yükseklik değerlerine sahip Ibiza'nın bagaj hacmi ise 292 litre.

İç Mekan

Yeni iç mekan tasarımının temelinde tamamen kişiselleştirilebilir unsurlar içerme anlayışı yer alıyor. Sürücüyü merkeze alan gösterge paneli ve tüm unsurların yerleştirme düzeni sürüş zevkini artırıyor. Ayrıntılara verilen önem, direksiyon, havalandırma ızgarası, gösterge paneli ve radyo gibi tüm öğelerde göze çarpıyor. Sade tasarımlı göstergeler kolay takip ediliyor.Yeni ara yüz sürücü ile teknoloji arasındaki ilişkiyi ön plana çıkaracak şekilde tasarlanmış. Yeni tasarlanan çizgileri ara yüz kullanımını kolaylaştırırken, ekran tasarımı ise sürücüye doğru hafif eğimi ile fiziksel bir referans noktası sunuyor. Dokunmatik ekran özelliğine sahip en yeni nesil bilgi-eğlence sistemleri ve entegre navigasyon, USB girişi ve Bluetooth üzerinden müzik dinlemenizi sağlıyor. Yeni Seat Ibiza, hayatın kendisi kadar farklı ve renkli. Bu kompakt otomobil, her türlü yaşam tarzına mükemmel uyum sağlayacak şekilde geliştirilmiş. Yeni Ibiza'da güvenlik sistemleri de geliştirilmiş. Ibiza'da yer alan yorgunluk tespit sistemi, direksiyon yönlendirmelerine dayanarak sürücünün konsantrasyonunun azaldığı durumları hemen tespit edip, zamanında gerekli uyarıları yapıyor. Bir diğer yeni güvenlik sistemi de ikincil çarpışma freni. Bu sistem, yaşanan bir kazanın ardından otomobilin kalan kinetik enerjisini boşaltmak için otomatik olarak yavaşlamasını sağlıyor.

Performans ve sürüş izlenimi

Test aracımızda görev yapan 999 cc'lik 3 silindirli direkt benzin enjeksiyonlu turbo motor, 5000-5500 d/d'de 110 Hp güç ve 2000-3500 d/d'de 200 Nm tork üretiyor. 7 ileri çift kavramalı DSG şanzımanla kombine edilmiş 1.0 litrelik motor fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 9.3 saniyede tamamlarken 197 km/s maksimum hız değeri sunuyor. Fabrika verilerine göre, 100 km'de ortalama 4.4 litrelik tüketim değerine sahip test aracımızla testimizde 6.1 lt/100 km gibi bir değer elde ettik. Ancak ekonomik sürüş kurallarına uyulduğunda 4.5 lt/100 km'lik yakıt tüketim değerini yakalamakta da zorlanmadık. Baştan aşağı yeni geliştirilen benzinli motorun DSG şanzımanla uyumu başarılı. Ibiza, konfor-yol tutuş dengesi iyi ayarlanmış bir otomobil. Kullanımı rahat ve keyifli. Direksiyonun yönlendirmesi de iyileştirilmiş. Frenleri güvenli.

Teknik Özellik 

Motor Hacmi: 999 cc                  

Silindir Adedi: 3            

Maksimum Güç: 110 Hp 5000-5500 d/d               

Maksimum Tork: 200 Nm 2000-3500 d/d               

Performans                         

0-100 km/s Hızlanma: 9.3 sn

Maksimum Hız: 197 km/s

Frenler (ön/arka): Hava kanallı disk/disk

Yakıt Tüketimi                   

Şehir İçi: 5.3 lt

Şehir Dışı: 3.9 lt

Karma: 4.4 lt

Boyutlar (u/g/y): 4061/1693/1445 mm

Bagaj Hacmi: 292 lt

Boş Ağırlık: 1260 kg

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa