Otomotiv

Otomotiv Haberleri

TEST: HONDA JAZZ 1.3 LT M/T

06.02.2017 00:00
TEST: HONDA JAZZ 1.3 LT M/T

Mehmet Emin AVCI

Çok yönlü, sevimli ve tarz sahibi minik…

Japon otomotiv üreticisi Honda’nın küçük sınıftaki temsilcisi üçüncü nesil yeni Honda Jazz, 1.3 litre benzinli 6 ileri manuel şanzımanlı versiyonu ile test köşemizin bu haftaki konuğu oldu. Hem sevimli ve şık tasarımı, geniş iç mekanı ile sunduğu özelliklerle küçük otomobil sınıfında rakiplerinden farklılaşmayı başaran nadir otomobillerden biri olan Jazz, Türkiye’de sadece 1.3 litre benzinli (manuel-otomatik şanzıman) versiyonu ve üç donanım seviyesi ile satılıyor. Jazz’ın sınıfında dezavantaj olacak tek yönü de motor seçeneğinin olmaması. Yaşam alanı genişliği konusunda son derece çekici olan araç, bagaj hacmi konusunda da üst sınıf araçlara kafa tutabilecek seviyede.

Tasarım

Honda Jazz tasarım olarak sınıfında farklılaşmayı başaran nadir otomobillerden. Küçük sınıf otomobillerin birbirini andıran benzer tasarım ve kasa tipi yeni Honda Jazz’da farkını ortaya koyuyor.  Yeni Jazz, bu tasarımıyla daha sevimli, kullanılan malzeme ile de daha kaliteli görünüyor.  Yeni Jazz’ın önceki nesillere göre daha dik, keskin ve kararlı çizgilere sahip. Ön tarafta ilk kez markanın CRV modelinde karşılaştığımız görünüm tercih edilmiş. Ön panjurla birleştirilen farlar, köşeli sis farı oyukları ve sis farlarının yanına yerleştirilen gündüz farları bir bütün olarak otomobile şık görünüm kazandırmış. Yan taraftan incelediğimizde; kapı üstlerinde yer alan keskin ütü izleriyle agresif görünüm desteklenmiş. Jazz’ın arka bölümünde de keskin ve dik çizgiler devam ettirilmiş. Bagaj kapağı üzerindeki krom çıta ve tavana kadar uzanan şık stop grubu dikkat çekiyor. 3995 mm uzunluk, 1694 mm genişlik ve 1541 mm genişlik değerlerine sahip yeni Honda Jazz’ın bagaj hacmi ise 354 litre.

İç Mekan

Yeni Honda Jazz’ın kapısını açıp direksiyona geçtiğimizde, iç mekanın da dış tasarım kadar hatta daha fazla etkileyici olduğunu söylemeliyiz. Yüksek tavanın getirdiği artıyla oldukça ferah bir ortam karşılıyor bizi.  Sportif ve fonksiyonel direksiyon simidi ile birlikte sürücü ve yolcuları kavrayıp güven hissi veren ergonomik bir kokpit tasarlanmış. Koltukların kalitesi uzun süreli yolculuklar sırasında rahat ettirecek konfora sahip.  Orta konsolda yer alan multimedya ekranı ve içerisine entegre edilen navigasyon sistemi de son derece başarılı. Ekonomik tüketimlere imza atabileceğiniz yönlendirmelere sahip olan göstergelerin sürüş sırasında takibi rahatlıkla yapılıyor.  Bu ekranın hemen altında ise otomatik bir iklimlendirme sistemine yer verilmiş. Test otomobilimizde güvenlik açısından önemli teknolojik özellikler de vardı; şerit takip asistanı, hill holder ve otomatik start&stop gibi…

Performans ve sürüş izlenimi

Test aracımızda görev yapan 1.3 litre hacimli benzinli motor, 6000 d/d’de 102 Hp güç ve 5000 d/d’de 123 Nm tork değeri sunuyor. 6 kademeli manuel şanzımanla kombine edilmiş Jazz performanstan çok yakıt cimriliği ile kullanıcısını memnun ediyor. Üst düzey bir performans beklemek de haksız olur sanırım. Kemikli vites geçişleri başarılı. Vites yollarını bulmada hiç sıkıntı yaşamadık.  Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 11.2 saniyede ulaşan otomobilin maksimum hızı 190 km/s. Fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 5.0 lt yakıt tüketim değerine sahip yeni Honda Jazz ile testimizde 100 km’de 5.9 lt tüketim değeri elde ettik. Ağırlıklı olarak şehir içinde geçen testimizde bu değer çok makul. Otoyol sürüşlerindeki denemelerimizde dikkatli kullanım halinde fabrika verilerine kolaylıkla yaklaşılabildiğini de gördük. Otomobil konfor bakımından beğenimi kazandı. Görüş alanı sorunu yaşatmayan Jazz’da konfor odaklı bir süspansiyon sistemi tercih edilmiş.  Ülkemizde  sadece 1.3 lt’lik benzinli motor seçeneğiyle satışa sunulan yeni Honda Jazz’ın fiyatı 60 bin 900 ila 76 bin 100 TL arasında değişiyor.

Teknik Özellik

Motor: 1.3 lt   

Motor Hacmi: 1318 cc              

Silindir Adedi: 4          

Maksimum Güç: 102 Hp 6000 d/d           

Maksimum Tork: 123 Nm 5000 d/d          

Performans                       

0-100 km/s Hızlanma     : 11.2 sn

Maksimum Hız  : 190 km/s

Frenler (ön/arka):  Hava Kanallı Disk/Disk

Yakıt Tüketimi                   

Şehir İçi: 6.1 lt

Şehir Dışı: 4.3 lt

Karma: 5.0 lt

Boyutlar (u/g/y): 3995/1694/1541 mm

Bagaj Hacmi: 354 lt

Boş Ağırlık: 1138 kg

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Kültür & Sanat

Eşikte Üç Kadın raflardaki yerini aldı!

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz

Gündem

Dünya Flamingo Günü kutlanıyor