Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

Statü uğruna Türkçe?den vazgeçiliyor

30.09.2017 00:00
Statü uğruna Türkçe?den vazgeçiliyor

Haber Merkezi - Türk Dili Bayramı’nın 85. yılında Kocaeli Üniversitesi Rektörlük Türk Dili Okutmanı Emel Esentürk, Türkçe’nin yabancı sözcüklerin etkisi altında kalmasına dair konuştu: “Plaza dili Türkçeyi yozlaştırıyor”

Dünyanın en çok konuşulan altıncı dili, yayıldığı alan bakımından ise dünyanın üç büyük dili arasında yer alan Türkçe, günümüzde resmi dil, devlet dili, azınlık dili ve göçmen dili olarak 12 milyon kilometrekarelik bir coğrafyada kullanılmaktadır. Peki ‘Plaza Dili’ nedir? İnsanlar bu dili neden kullanıyor?

“Plaza dili uydurma bir yapıdır”

“Plaza Dili” kavramının Türkçeyle İngilizce’nin karışımından oluşan uydurma bir yapı olduğunu söyleyen Esentürk, “Plaza Dili adı altında kullanılan bu yabancı sözcüklerin dilimizde karşılığı var. Karşılığı yoksa bile yeni Türkçe sözcükler türetilebilir. Şirketlerin plaza dilini yaygın olarak kullanan çalışanlarına yaptırım uygulaması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü böyle bir yaptırım uygulanmadığı sürece insanlar Türkçeyi doğru kullanmaya özen göstermiyorlar. Statü uğruna Türkçe’den vazgeçiliyor. Yaptırım bu durumu biraz engeller diye düşünüyorum” dedi.   

“Bazı ünlüler dikkat çekmek için Türkçeyi yanlış kullanıyor”

Sosyal medyayı kullanan çok sayıda ünlünün de dili doğru kullanmaya özen göstermediğini belirten Emel Esentürk, “Ünlüler daha çok göz önünde olduğu için yapılan paylaşımlarda kullandıkları dile dikkat etmeliler. Sosyal medya hesabını aktif olarak kullanan ünlüler dikkat çekmek için dili hatalı kullanıyorlar. Bu durum gençler arasında eğlence konusu olunca ünlüler de durumu daha çok abartıyorlar ve dilimizi daha kötü kullanıyorlar.  Bu tür durumlar özellikle çocuklar ve gençler arasında yaygınlaşıyor ve dilimizi yozlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı

Ekonomi

İnternet medyasında gelirler ve istihdam olanakları arttı

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı