YAZARLAR

Tüm Yazıları Feray Alpay

Sosyal miyiz?

19.12.2016 00:00

Havanda değilsen, canın dışarı çıkmak istemiyorsa, ya da birazcık yalnız kalmak ve kafa dinlemek istiyorsan, “asosyal” etiketi üzerine yapışıverir.

 

İster içinde yaşadığımız toplumun bir üyesi olma süreci de, istersen bir gruba dahil olma dürtüsü! İnsanın hayatta kalabilmesi ve neslini sürdürebilmesinin en pratik yoludur, bir arada yaşamak. Bunun için de, diğer insanlarla uyum, etkin iletişim, iş birliği ve yardımlaşma içerisinde bulunmak sosyalleşmenin alt yapısını oluşturuyor.

 

Yüz binlerce yıldır devam eden bu süreçte bugün neredeyiz? Damarlarımızda dolaşan “sosyal medya” bizi sosyalleştiriyor mu, yoksa asosyalleşiyor mu?

 

“We are social” isimli platformun araştırmasına göre 2016 yılında Türkiye nüfusunun %59’u internet kullanıyor. Hem de nüfusun %51’i interneti cep telefonu ve tablet gibi mobil bir cihazdan kullanıyor. Türkiye’deki ortalama bir internet kullanıcısı günde 4 saat bilgisayardan, 2,5 saat de mobil bir cihazdan internete bağlanıyor.

 

Ve internet ile bağlantılı olarak sosyal medya kullanımında da dünyanın en önde gelen ülkelerinden biriyiz. Nüfusumuzun yarıdan fazlası aktif olarak sosyal medya kullanıyor. Ülkemizde her iki kişiden birisinin Facebook hesabı var. Her üç kişiden biri de her gün aksatmadan “feyse bağlanıyor”!

 

“European Publishers Council, Global Social Media Trends 2015” araştırmasının sonuçları, sosyal medya kullanımında ne kadar aktif olduğumuzu çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Araştırma farklı ülkelerdeki sosyal medya kullanıcılarının son bir ay içindeki farklı sosyal medya platformlarını kullanmalarını inceliyor. Yani, belli bir sosyal medya platformunun o ülkede kaç adet kullanıcısı olduğunu değil, bir ay içinde o sosyal medya platformunu kullanan “aktif kullanıcıların” oranlarını belirtiyor. Bu araştırmaya göre:

 

  • Türkiye, aktif Facebook kullanımında, dünyada Filipinler ve Meksika’dan sonra en aktif üçüncü ülke durumunda;

  • Türkiye, aktif Twitter kullanımında, dünyada Endonezya’dan sonra en aktif ikinci ülke durumunda;

  • Türkiye, aktif Instagram kullanımında, dünyada Tayland’dan sonra en aktif ikinci ülke durumunda;

  • Türkiye, aktif Youtube kullanımında, dünyada Meksika, Arjantin ve Vietnam’dan sonra en aktif dördüncü ülke durumunda.

 

Yani rakamlara bakınca, acayip sosyaliz; aktif olarak sosyal medya kullanımında dünyada en önlerdeyiz. Sosyal medyayı çok iyi kullanıyoruz, herkesle etkileşim ve mesajlaşma halindeyiz. Peki bu işimizi görüyor mu? Bu durumda gerçekten de “sosyal miyiz?”

Adam, karısı ile dargındı. Ayrı odalarda yatıp kalkıyor, birbirinin yüzüne bakmıyor ve konuşmuyorlardı. Çok gerektiğinde birbirlerine mesaj yazarak etkileşim kuruyorlardı. Bir akşam kadın tam yatmak üzereyken dolabın üzerinde yapıştırılmış bir not kağıdına şu mesajı gördü. “Sabah beni yedide uyandırır mısın canım!” Adam, sabah kalktığında baş ucunda şu mesajı buldu; “Saat yedi, hadi uyan canım!”

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı