Yerel Yönetim

Yerel Yönetim Haberleri

Şişlili çocuklar meclislerini kurdu

22.11.2017 00:00
Şişlili çocuklar meclislerini kurdu

Rukiye SELÇUK

Şişlili çocukların talebiyle hayata geçirilen Şişli Çocuk Meclisi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde toplandı. Her semtten ve yaştan çocukların katılımıyla renkli görüntülere sahne olan toplantıda, balon sürprizi de yaşandı. Çocuklar yazdıkları 120 talebi şişirdikleri balonların içine koydu ve toplantı sonunda “Hak Balonları”nı patlatarak, isteklerini duyurdu.

Şişli’de daha yaşanabilir bir hayat çocuklara emanet

Meclis toplantısı, Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün konuşmasıyla başladı. İlk olması nedeniyle toplantıya başkanlık ettiğini ve bundan sonraki toplantılarda başkanlığı çocuklara bırakacağını söyleyen Hayri İnönü, şöyle devam etti: Şişli’nin Çocuk Meclisi çok farklı, çünkü bizim çocuklarımız Atatürk’ün “Hak verilmez alınır” sözünü gerçek anlamda yaşama geçirdiler ve meclislerini kurma taleplerini bana ilettiler. Ben de büyük bir mutlulukla kabul ettim. Çocuklarımız yaşamlarını ilgilendiren kararlara doğrudan katılmak, etkilemek, değiştirmek istiyorlar. Ve bu arzularında da sonuna kadar haklılar. Şişli’de daha yaşanabilir bir hayat artık çocuklarımıza emanet.” 

“Hak balonları” patlatıldı

Şişli Kent Konseyi Başkanı Ali Yavuz Meriç’in de katıldığı meclis toplantısında çocuklar yaptıkları sunumda, ‘her çocuğun barınma, dernek kurma, kimliğe sahip olma, okula gitme, barış içinde ve özgür yaşama, parka gitme’ gibi haklara sahip olduğunu belirttiler. Çocuklar toplantı sonunda beraberlerinde getirdikleri 120 balonu patlatarak isteklerini yetkililere ilettiler. Çocukların balonlarında “Parkların güvenli hale getirilmesi”, “İstediğim kadar çikolata yiyebilmek”, “Hafta sonu eğlenceli aktivitelerin artırılması”, “Belediye Gazetesi’nden bir sayfanın çocuklara verilmesi” gibi istekler yer aldı.

İki haftada bir toplanacaklar

Şişli Çocuk Meclisi, İnönü Mahallesi’nde bulunan Çimenev Bilim ve Sanat Merkezi’ne gelen çocukların harekete geçmesiyle kuruldu. Türkiye’de çocukların isteğiyle kurulan ilk Meclis’te, yönetmelik de tamamen çocuklar tarafından hazırlandı. Çocuklar, Meclisin logosunun belirlenmesinden afişlerinin hazırlanmasına kadar her aşamada aktif görev aldı.

10 - 14 yaş arası çocuklardan oluşan Meclis, bundan sonra iki haftada bir toplanarak Şişlili çocukların sorunlarını gündeme getirmeye ve bu sorunları gidermeye yönelik çözümler aramaya devam edecek.

Çocuklar ne diyor?

Mehtap İsti: Biz çocuklarla ilgili konularda çocukların karar alma süreçlerine katılmasını istiyoruz. Bu yüzden Meclis olsun istedik. Bu mecliste sosyalleşeceğiz. Farklı kültürden çocuklar bir araya gelecek ve toplumsal diyalog sağlanacak. Bu da toplumsal barışın temel koşullarından biri.

Zelişnur Filiz: Çocukların da sözü olsun, istekleri yerine gelsin diye Çocuk Meclisi olsun istedim. Ben balonumun içine okulda tabletler dağıtılmasını istedim.

Çağan Dinçkurt: Okul çıkışında ödevlerimizi yapmak için bir yer istiyoruz. Çocukların araştırma yapması gerekiyor ama internet her zaman şey olmuyor. Bu yüzden okul çıkışı bir yer lazım. Sonra parklarımız az.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa