Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

Şişli Camisi Sergisi açıldı

05.04.2017 00:00
Şişli Camisi Sergisi açıldı

(İHA) - Şişli Belediyesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle, “Şişli Camii Sergisi” Şişli Belediye Başkanlığı Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen ve 59 eserden oluşan “Erken Cumhuriyet Döneminde Bir Osmanlı Yapısı: Şişli Camii” sergisi, Cumhuriyet İstanbul’unun ilk anıtsal dini yapısını fotoğraf ve metinlerle tanıttı. Türk, Kürt, Ermeni, Musevi gibi toplumun her kesiminden vatandaşların bağışlarıyla yapılan Şişli Camii, birlikte yaşama kültürü ve hoşgörüyü yeniden hatırlatırken caminin yapım aşamaları kademe kademe sanatseverlere sunuldu.

Şişli Belediyesi Sanat Galerisinde Yapılan sergi, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü Latin Kilisesi Ruhani Lideri Monsenyör Ruben, Ermeni Katolik Ruhani Lideri Levon Zekiyan, Suryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ’ın katımlıyla gerçekleşti.

Şişli Camisi’nin Sergisiyle ilgili olarak konuşan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, “Bu sergi ilk defa burada yapılmıyor, daha önce Suna İnan Karaç Vakfı tarafının İstanbul Araştırmaları Merkezinde izledik ardından bizlere geldi. Şişli Cami ilginç bir cami 1947’de sanıyorum yapılmış. Bu cami yapılırken cemaat para toplamış. Cemaat değdim zaman burada Müslümanlar dışında, Müslüman olmayanlar da katkıda bulunmuşlar. Ermeniler katkıda bulunmuş, Rumlar, Yahudiler yani bütün Şişli’de oturanların müşterek katkılarıyla bu eser tamamlanmış ve burada su eserin tamamlanma safhalarını görüyoruz. Bir Fotoğraf var. İçeride daha cami tamamlanmadan içeride Teravih namazı kılınıyor. Şişli çok ilginç bir yer. Şişli’de camilerimiz var, kiliselerimiz var, sinagogumuz var. Dini açıdan çeşitli dinlerin bir arada olduğu bir yer. Burası Müslümanların ibadet edecekleri bir yer ama sadece Müslümanlar yapmamışlar birlikte yapılmış burası. İnsanların ne kadar birlikte çalışarak neleri yaptıklarının göstergesi" diye konuştu.

Şişli Camisinin yapımında kayınpederinin mimar olarak görev aldığını aktaran Alis Kantarcıyan ise, "Böyle bir serginin yapılması çok onur verici ve çok memnunum. Şişli Camii çok eski bir yapıdır, eski bir eserdir. Caminin resimleri bu kadar zamandır ben de muhafaza ettim. Şimdiki camilerde hiç bir şey yok. Yerde çalışırmış benim kayınpederim, çizimleri masalara sığmazmış. O zamanın renkleriyle ne boya varmış ne başka bir şey çok kıymetli şeylermiş ayrıca şimdi öyle mimarlar da yok. Caminin yapımı 1948 ya da 1949 gibi bitmiş; orada bir fotoğraf var caminin açılışında kayınpederim yok, o sene vefat etmiş. Bu cami sanki benim evim gibi, bütün ibadethaneler bizim evimizdir, Allah’ın evi bizim evimizdir” şeklinde konuştu.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

Askerin karadaki ateş gücü yerli çözümle artacak

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile görüştü

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

''Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır''