Gündem

Gündem Haberleri

Sırbistan?da kalan ecdat yadigarına TİKA sahip çıkıyor

11.10.2017 00:00
Sırbistan?da kalan ecdat yadigarına TİKA sahip çıkıyor

(İHA) - Belgrad İç Kalesi’nde yer alan Damat Ali Paşa Türbesi, 1716 yılında Petrovaradin’de şehit olan Silahdar Damat Ali Paşa’nın adının asırlar boyu yaşatılması için 1741 yılında Defterdar Kapıcıbaşı Mustafa Paşa tarafından inşa ettirildi. Yapı, kesme taştan ve altıgen planlı olarak yapıldı. Dört penceresi, bir kapısı ve bir mihrap hücresi bulunan türbede Damat Ali Paşa’nın naaşının yanı sıra Tepedelenli Selim Paşa ve Çeşmeli Hasan Paşa’nın naaşları da bulunuyor.

TİKA tarafından yürütülen restorasyon projesi kapsamında yıllar içerisine nemden zarar gören türbenin kubbesi onarılarak, etrafına drenaj yapılıp türbenin orijinal döşeme kotuna getirilmesinin ardından içeride hava sirkülasyonu sağlanarak sorun giderildi. Ayrıca türbenin kiremit kaplı üst örtüsü kurşun kaplanarak orijinal görüntüsüne kavuşturuldu. Dış cephe temizliği yapılan türbenin kapısı ve pencereleri aslına uygun olarak değiştirilip yeni sanduka da yerine kondu.

TİKA, ayrıca Belgrad İç Kalesi’nde yer alan Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi’ni de restore ediyor. Belgrad’ta Sokullu Mehmet Paşa adına günümüze kadar ulaşmış tek eser Kalemeydan Parkı içinde bulunan çeşme. Çeşme, Defterdar Kapısı girişinde, surların yanında yer alıyor. Sokullu Mehmed Paşa tarafından 1578 yılında yaptırılan çeşme, iki yüzü toprakla dolu olduğundan yıllar içerisinde atıl durumda kaldı.

TİKA tarafından restorasyonu için Koruma Kurulu ile iletişime geçildi. Proje çizimi ve onay süreci tamamlandıktan sonra uygulama çalışmaları başlatıldı. Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi restorasyon faaliyetleri kapsamında kapalı durumdaki cephelerin gün yüzüne çıkarılması, ışıklandırması ve çevre düzenlemesi ile temizlik çalışmaları yapılarak, çeşmenin bir cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.

1570 yılında yapılan Bayraklı Camii’nde de TİKA aracılığıyla ilgili Sırbistan makamları işbirliğinde restorasyon çalışmaları başlayacak.

Sırbistan'da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vui ile birlikte türbeyi, çeşmeyi ve Belgrad’ın tek camisi olan Bayraklı Camii’ni ziyaret etti. 

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı