YAZARLAR

Tüm Yazıları Feray Alpay

Şeylerin İnterneti? -1-

16.11.2015 00:00

 

- Neylerin interneti?

- Nesnelerin!

Yoksa “Terminatörlerin” mi?

İngilizcede “Internet of Things” olan ve kısaltması “IoT” şeklinde kullanılan teriminin Türkçe çevirisi her ne kadar “şeylerin interneti” olsa da; “nesnelerin interneti” kavramı dilimizde daha anlaşılır oluyor.

Nesnelerin İnterneti, cihazların birbirleri arasında iletişim kurması mantığına dayanarak kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıran bir teknoloji. Farklı cisimlerin internete bağlanıp veri gönderip alması kabiliyetini ve diğer nesnelerle etkileşim kurabildiği bir gelişimi temsil ediyor. Bir anlamda günlük hayatımızda kullandığımız cihazları akıllandırma süreci olarak da tanımlanabilir.

“Nesnelerin İnterneti” dediğimiz geleceğin teknolojisi üretim ve ticaret aşamalarında zaman, efor ve maliyet tasarrufu sağlıyor; son kullanıcının hayatını kolaylaştırıyor ve daha iyi bir müşteri deneyimi sunuyor.

Hazırlamış oldukları raporlarla teknoloji odağındaki farklı sektörlerin eğilimlerini analiz eden Amerikan Gartner firması, tüm dünyadaki pazar dinamiklerini değerlendirerek duraksama eğiliminde olan teknolojileri ve ilgi gören teknolojilerin ne kadar daha revaçta olacağını tahmin ediyor. Şirketin 2014 ve 2015 yıllarındaki raporlarına göre, gelişmekte olan teknolojilerle ilgili beklentilerin en tepe noktasında “nesnelerin interneti” konusu geliyor. 

Yapılan araştırmalara göre bugün 10 milyar cihazın internete bağlı olduğu tahmin edilirken, 2020 yılına gelindiğinde bu rakamın 75 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülüyor. Aynı araştırmalara göre; 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı “0,08” iken, bu oranın 2020 yılında "6,48"e ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca 2020 yılında, 20 adet tipik ev cihazının üreteceği bilgi trafiğinin, 2008 yılında üretilen tüm internet trafiğinden daha fazla olacağı hesaplanıyor. 

Önceleri, kullanıcılar tarafından doğrudan kontrol edilen, “kullanıcı odaklı” teknolojiler varken; günümüzde cihazlar, algılayıcılar ve elektronik devreler ile donatıldığında insanlarla iletişime geçerek durum bilgilerini güncelleyebilecek yetenekler kazanıyorlar. Mobil ağlar ve internetin gelişimiyle birlikte bu nesnelerin kişiler ile iletişim kurmaları daha da kolaylaşıyor. Böylelikle insanlar da nesneleri her yerden, her zaman gözlemleme ve kontrol etme şansına sahip oluyorlar. Artık kendini kontrol edebilen eşyalar, evler, araçlar veya sistemler dönemindeyiz.

Işık, ısı, havalandırma, eğlence, güvenlik gibi konularda evlerin sağladığı hizmetlerin uzaktan yönetilmesi ve durumunun takibi amacıyla akıllı ev uygulamaları hızla geliştiriliyor. Hava sıcaklığını ölçen ve buna göre kendiliğinden çalışıp çalışmayacağına karar veren ısıtma sistemleri; sabah ışığın yoğunluğuna göre açılan veya akşam hava karardığında kapanan panjurlar, akıllı termostatlar, duman detektörleri, evdeki hava kirliliğini, nem ve sıcaklığı ölçen aletler, müzik sistemleri, ampuller, elektrik prizleri gibi akıllı cihazlar, artık cep telefonu ile yönetilebiliyor.

İşten eve dönerken cep telefonundaki bir uygulama aracılığıyla kombini açıp evini ısıtabilirsin, klimanı açıp soğutabilirsin. Ve hatta işten çıkıp evine yöneldiğinde sen hiç bir şey yapmasan da, cep telefonun konumunu, bağlantı halinde olduğu kombinle paylaşabilir; ve eve gelmekte olduğun bilgisini alan kombin evini ısıtmaya başlayabilir. Sabah yataktan kalkmadan akıllı telefon ile çalıştırılabilen ve su sıcaklığını ayarlayabilen bir kahve makinen olsun istemez misin? İş yerindeyken akıllı telefonun ile çalıştırabileceğin bir fırın, çamaşır makinası, yoldayken sevdiğin diziyi hafızasına kaydeden TV nasıl olurdu? Sen henüz marketteyken, yumurta kalmadığını bildiren bir buzdolabı veya deterjanın bittiğini bildiren bir çamaşır makinası harika olmaz mı? Alış veriş listesini hazırlayan ve internet üzerinden sipariş veren bir buzdolabı işini kolaylaştırmaz mı? Herkesin zaten büyük bir keyifle yapmakta olduğu alışveriş, “nesnelerin interneti” ile yakında daha da eğlenceli bir hale gelecek gibi görünüyor.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı