YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

ŞÜKRÜ KIZILOT

27.08.2017 00:00

Hürses gazetesinin ekonomi gazetesine dönüştüğü 1995 yılından bu yana gönüllü olarak yazılarıyla gazetemize destek veren Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un vefatından büyük üzüntü duydum.

Sayısı on-onbir civarında birlikte bulunduğum toplantılarda tanıdığım Şükrü Kızılot, insan sevgisi ile dolu, paylaşan bir kişiliğe sahipti. Yakınlarının tabiriyle Şükrü Kızılot, arkadaşlarına ve çevresine dostça yaklaşan bir akademisyen, bir yazardı ve vergi dünyasının üstadı idi.

Muhasebe mesleğinin çatısı altında yaşayan mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere ve bağımsız denetçilere sıkıştıkları zaman yazılarıyla ve düşünceleriyle el uzatan melek bir insandı.

Şükrü Kızılot, vergi ve muhasebe dünyasına hizmet eden Yaklaşım Dergisi’nin kurucusudur. Şükrü Kızılot’un vefatı hem Türkiye için hem de vergi ve muhasebe dünyası için büyük bir kayıptır. Beyin kanaması geçirdiği 2015 yılının Ağustos ayından bu yana yaşanan olaylarda onun düşünce ve yazı dünyasındaki eksikliği hissedilmiştir. Bu da Şükrü Kızılot’un yerinin doldurulmasının zor olduğunun göstergesidir.

Aşağıda kısaca özgeçmişini verdiğim Şükrü Kızılot’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun.

Şükrü Kızılot Kimdir?

Türkiye’nin önde gelen vergi uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 1952 yılında Çorum’da doğdu. Maliye Bakanlığı’nda 8 yıl çalışan Kızılot, ardından, önce Adana İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, sonra Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Fakültesi’nde asistan olarak göreve başladı. Kızılot, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyeliği görevini ve aynı üniversitede Maliye ve Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü.


Türkiye’de vergi denilince akla gelen ilk isim olan Kızılot, 2012 yılında 32 yıldır eğitim verdiği Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünden emekli olmuştu.


Yapmış olduğu çalışmalar nedeniyle, 1999 yılında Nokta Dergisi'nin "Doruktakiler Özel Bilim Ödülü"nü alarak "Yılın Bilim Adamı" seçilen, Gazi Üniversitesi'nin 80. yılında da "En Başarılı Bilim Adamı" ödülünü alan Kızılot'un vergi ve muhasebe konularıyla ilgili olarak şimdiye kadar 58 cilt kitabı, 8 adet mizah kitabı, 4000 civarında da makalesi yayımlanmıştır.


Şükrü Kızılot, en son Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin 2017 yılı Altın Kalem Ödülleri'nde Özden Alpdağ Özel Ödülü'ne layık görülmüştü.

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı