Gündem

Gündem Haberleri

Paralimpik Sporcu Nil Şahin?in hedefi Olimpiyatlar

19.10.2017 00:00
Paralimpik Sporcu Nil Şahin?in hedefi Olimpiyatlar

Bora Akyol
(İHA) - Paralimpik sporcu Nil Şahin, başarılarına yenilerini eklemek için çalışıyor. İlk başarısını henüz 3 yaşındayken alan paralimpik yüzücü Nil Şahin, Maslak Rotary Kulübü’nün 25 Ekim Spina Bifida Farkındalık Günü nedeniyle düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan 15 yaşındaki milli sporcu, 61'i birincilik ve 9'u uluslararası olmak üzere toplam 96 madalya kazandığını belirterek, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na katılmayı hedeflediğini söyledi.

"Avrupa ve Dünya Şampiyonası'na hazırlanıyorum"

Milli sporcu Nil, birçok madalya kazandığını vurgulayarak, "Yüzmeye 3 yaşında başladım. Bir anda kendimi yarışlarda buldum. Şimdi Avrupa ve Dünya Şampiyonası’na hazırlanıyorum. Hedefim Olimpiyatlara katılmak. 2 kere Yunanistan’a gittim. En son Berlin ve bir de Kanada’ya gittim. Berlin ve Kanada’da madalya kazanamadım. Yunanistan’da 7 tane kazandım" şeklinde konuştu.

"Spina Bifidalılar spor yapsın"

Spina Bifidalı olarak doğanlara tavsiyelerde bulunan Nil, “Bence spora başlamalılar. Spor yapmak eğlenceli ve sağlıklı. Evlerinden çıkıp spor yapmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Anne Ümit Şahin: "Nil seçimini yüzmeden yana kullandı"

Milli yüzücü Nil Şahin’in annesi Ümit Şahin ise Nil Şahin’in spor yapmaya başladığı dönemle ilgili, şu ifadelere yer verdi:

“O dönemde arka arkaya ameliyatlar olmaya başladı. Bu arada fizik tedavi olmak üzere 10 ayrı doktor tarafından takip ediliyordu. Nil’i hastane ve doktor döngüsünden çıkarmam gerekiyordu. Orada ilerisi için kendi başına ilerleyebileceği bir yol çizmek adına çok fazla arayış içinde oldum. Sadece yüzme değil, piyano, at binme, seramik gibi onun kendi engeliyle yapabileceğini düşündüğüm şeyleri denedik. Bunları yapmak için zaman yeterli değildi. Birini seçmemiz gerekiyordu. Seçimini de Nil yüzmeden yana kullandı. Yüzme konusunda kendisi hem iyi hem de kolay ilerlediğini fark etti. Piyanoya ancak haftada bir saat ile devam edebiliyoruz. At binmeyi sevdiği halde ona hiç vakit kalmıyor. Sonuçta yüzmeye vakit ayırabildiğimiz için sabah akşam yüzmeye başladık. Bunun büyük bir kısmı rehabilitasyon amaçlıydı. Bedensel olarak iyileşme sürecine çok katkısı oldu. Hem de psikolojik olarak ve sosyalleşmesi açısından iyileşme sürecinde çok katkısı oldu. Geldiğimiz noktada şu anda Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası ve 2020 Tokyo Paralimpik Olimpiyatları’na hazırlanan bir bedensel engelli milli sporcu oldu."

Bice: “Türkiye’de Spina Bifida yüzdesi dünyaya göre yüksek"

Maslak Rotary Kulübü Başkanı Lale Biçe, 25 Ekim Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü dolayısıyla toplantıyı Nil ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ülkemizde birçok engelli insan var. Türkiye de maalesef bunların yüzdesi dünyaya göre oldukça yüksek. Bunların sebepleri akraba evlilikleri olduğu gibi beslenme eksiklikleri de olabiliyor. Ayrık omurga da büyük ölçüde beslenme eksikliğinden kaynaklanan bir kusur ve maalesef öyle bir şey ki bebek ayrık omurga ile doğdu mu bundan sonra yapacak hiçbir şey olmuyor. Her ne kadar ameliyat olsa da düzelmiyor, yalnızca küçük iyileştirmeler yapılabiliyor. Biz de 25 Ekim Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü sebebiyle toplantımızı Nil Şahin’e atfettik."

Bitlis: "Spina Bifida folik asit kullanımıyla indirgenebilir"

Kulüp Sekreteri Emel Daşgın Bitlis ise, Spina Bifida hastalığının gebelikten 3 ay önce folik asit kullanımıyla yüzde 70’e kadar azaltılabildiğini dile getirerek, “Bu hastalığın kesin tedavisi mümkün değil. Türkiye’de her yıl 5 bin bebek bu kusurla doğuyor. İnsanlar bu konuda bilgi sahibi olsalardı bu hastalığı önlemiş olabilirdik" değerlendirmesinde bulundu. 

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!