YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Ortadoğu politikasında yeni dönem

24.12.2017 00:00

Geçtiğimiz iki hafta gündem Kudüs’tü. ABD Başkanı Trump’ın büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağını açıklamasıyla birlikte başlayan tartışmalar Birleşmiş Milletler’e kadar uzandı. 

Türkiye Kudüs konusunda açık tavır sergiledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Trump’ın ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına karşı çıktı. Önce İslam İşbirliği Örgütü’nü dönem başkanı sıfatıyla İstanbul’da toplantıya davet etti. Yapılan toplantı sonrasında yayınlanan bildiriyle Trump’ın kararının kabul edilemeyeceği belirtildi.

İç politikada CHP ve MHP Hükümetin yanında yer aldı ve Trump’ın kararının kabul edilemeyeceğini açıkça belirttiler. Bu gelişmelerden sonra Hükümet başta Cumhurbaşkanı olmak üzere diğer ülkelerde kamuoyu oluşturma faaliyetlerine başladılar. Konu önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşındı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ABD’nin muhalefetine karşı geri kalan 14 ülkenin oyuyla İslam İşbirliği Örgütü’nün kararını uygun buldu. Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oybirliği şartı olduğu için alınan kararın bir hükmü söz konusu değildi. Ardından İslam İşbirliği Örgütü’nün kararı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na taşındı. 

Oylama öncesi Trump adına kararın lehinde oy vereceklere yapılan yardımların kesileceği tehditleri yapıldı. Buna rağmen karar 128 oyla kabul edildi. Kararın bir yaptırımı yok, ama dünya kamuoyunda ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti görme kararı kabul görmedi. 

ABD’nin ısrarı ve Birleşmiş Milletler’de alınan karar Ortadoğu’da kartların yeniden dağıtılacağını gösteriyor. Nitekim Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yaptığı açıklamada ABD’nin Ortadoğu’da ve özellikle Filistin sorunun çözümünde arabuluculuk yapamayacağını belirtti. Birleşmiş Milletler’de Kudüs’le ilgili alınan karar, Türkiye adına olumlu bir gelişme olarak gözükmektedir. Ancak İslam dünyasında ve özellikle Arap ülkelerinde Türkiye’nin güçlenmesine karşı bir tavır söz konusu olabilir. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanının Fahrettin Paşa için söyledikleri bazı Arap ülkelerinin Türkiye’ye olumsuz bakacaklarının işaretidir.

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor