Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

Orhan Koloğlu?ndan yeni kitap: ?İstanbullu - Şehroğlanı ile Şehrkızı?

03.11.2017 00:00
Orhan Koloğlu?ndan yeni kitap: ?İstanbullu - Şehroğlanı ile Şehrkızı?

Haber Merkezi - Usta tarihçi, gazeteci-yazar Orhan Koloğlu’nun yeni kitabı “İstanbullu-Şehroğlanı ile Şehrkızı” Tarihçi Kitabevi etiketiyle yayımlandı…

Fetihten günümüze İstanbul’daki yaşamın hem yerli hem de yabancı resim ve karikatürler eşliğinde aktarıldığı bu çalışmada ayrıca; padişahların uygulamaları, Fatih’in “İstanbullu” kavramını nasıl yarattığı, “İstanbul’un Ruhu” denilen Suriçi’nin durumu, Galata ve Beyoğlu, Rumların, Katoliklerin serbestçe ticaret yapmaları, Lale Devri’nden sonraki değişim gibi birçok konu yer alıyor.
İstanbullu olmak, şehroğlanı ve şehrkızı kavramları tarihsel ve kültürel arka plânıyla anlatılırken ayrıca, şiirlerde, şarkılarda İstanbul, ‘Külhanbeyi’ adının kaynağına da değiniliyor.

19. Yüzyıla Kadar İstanbul’da Tapulu Taşınmaz Edinilemez

Fetihten sonra İstanbul’da, mülk paylaşma yarışını önlemek için topraklar “Mîrî” (Hazine)ye ve vakfa ait olmak üzere korumaya alınır. 19. yüzyıla, Tanzimat’ın getirdiği değişim başlayıncaya kadar tapulu taşınmaz edinilemez.

1579’da Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından bir ferman açıklanır: “Herkes evinin damına kadar ulaşacak bir merdiven, bir büyük fıçı su bulunduracaktır. Bir yerde yangın çıktığı gibi kimse kaçmayacaktır. Herkes adamları ve komşularıyla, Yeniçeriler ve halk yetişinceye kadar yangını söndürmeye çalışacaktır. Evlerinde merdivenleri ve su dolu fıçıları bulunmayanlar tutulup Subaşı’ya teslim edilecek ve cezaya çarptırılacaktır.”

‘Gökdelen’ler ve Gezi…

Özellikle 1950’lerle birlikte, ülkedeki değişim ve köyden kente göçle birlikte İstanbul’un dokusunun nasıl tahribata uğradığını ve gelinen noktayı “Gökdelen” başlığında ele alıyor Orhan Koloğlu.
Ve yağmaya karşı isyanın adı olan Gezi Direnişi’ne, gençlere selam yolluyor: “Bütün gençliğin -siyasi ayırımdan kaçınarak- buluşması ve hiçbir şiddete başvurmadan karşıtlığını açıklaması dünyayı da etkilemişti. Eylem gerçekten şehroğlanlarının, şehrkızlarınındı”

İstanbullu-Şehroğlanı ile Şehrkızı, Orhan Koloğlu, Tarihçi Kitabevi, 256 sayfa.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa