YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Önceden hazırlanmış GMSİ beyanname yöntemi nedir?

01.04.2017 00:00

Maliye Bakanlığı ilk defa bu yıl Mart ayında 2016 yılı için kira beyannamelerini 1 ila 27 Mart 2017 tarihinde “önceden hazırlanmış kira beyanname yöntemi” ile kabul etmeye başlamıştır.

Sistemin özü kısaca şöyledir: Maliye Bakanlığı kira geliri elde eden mülk sahipleri için, konut veya işyeri sahipleri ile ilgili banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu, MERNİS gibi çeşitli bilgilerden yola çıkarak bireylerin kira gelirlerini önceden düzenlediği ve internet ortamında mükelleflerin bilgisi ve onayına sunduğu bir sistemdir. [1]

Gelir İdaresi ilk defa bu yıl 2016 takvim yılında elde edilmiş olan   ve tahsili gerçekleşen kira gelirleri için   mükelleflerin hazırlayacakları GMSİ beyannamesini kendisi düzenlemektedir. (2016 yılında elde edilmeyen kira gelirleri varsa bunlar beyan edilmez.)

Kira geliri elde eden kimselerin, vergi kayıtlarını vergi dairesi resen açmaktadır. Önceki yıllarda kira geliri elde edenler için mevcut vergi numaraları veya TC kimlik numaraları kullanılmaktadır. Ayrıca, nüfus bilgileri yardımı ile de GMSİ beyannamelerinin şifresiz olarak mali müşavir ve muhasebeciler tarafından internet üzerinde vergi dairesine yollanması mümkündür.

Önceden düzenlenmiş GMSİ beyannamesi yöntemi ile bu sayede;

1- Vergi dairesine bizzat gidilmeden internet üzerinden beyanname verilerek tahakkuk fişi alınabilmektedir.

2- Her türlü bürokratik engeller ortadan kaldırılmış olacaktır.

3- Zaman ve evrak kaybı en asgari düzeye indirgenmiş olacaktır.

4- GMSİ bilgileri tam ve mükemmel bir şekilde kullanılmış ve beyanname doğru doldurulmuş olacaktır.

5- 7 gün 24 saat beyanname verme ve beyannameye her zaman erişim olanağı sağlanmış olacaktır. 

Önceden hazırlanmış GMSİ beyanname yönteminden münhasıran kira geliri

elde edenler bu sistemden faydalanabilirler. Kira geliri dışında ticari, zirai ve serbest meslek kazancı ile menkul sermaye iradı gibi gelir unsurlarından kazanç ve irat elde eden mükellefler, bu sistemden beyanname veremeyeceklerdir.

Önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi önemli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelir İdaresi bu konuda www.gib.gov.tr internet adresinde ayrıntılı bilgiler vermiştir. Ayrıca bu konuda düzenlenen bir broşür ücretsiz olarak mükelleflerin hizmetine sunulmuştur.

Maliye Bakanlığı’nın kira gelirleri ile ilgili geçmiş yıllarda önemli çalışmaları bulunmaktadır. Önceden hazırlanmış kira beyanname yöntemi de Gelir İdaresinin   gelişmiş çalışma yöntemlerinden birisidir. Bu sistem sayesinde Gelir İdaresi kira geliri elde edenlerin sene içindeki bankaya yatırılan kira gelirlerini denetleme olanağına sahiptir. Böylece, işyeri kira geliri elde edenler veya konut kira geliri elde edenlerin banka sistemi üzerinden yatırmak zorunda oldukları miktarlar rahatlıkla beyanı sağlanmış bulunmaktadır. [2]

Özetlemek gerekirse, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile 26 Marttan sonra da bu beyannamelerin internet üzerinden yollanma olanağı bulunmaktadır. Kira bilgilerini mart ayından sonra elde etmiş olanlar için de aha sonraki aylarda 213 sayılı VUK md. 371 hükümlerine göre GMSİ beyannamelerinin verilmesi mümkündür.

2016 yılında işyeri kira geliri elde edenler açısından elde edilen kira gelirlerinin brüt tutarının 30.000 TL’yi geçmesi halinde işyerleri için önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi uygulanabilir. Bu tutar 2016 yılı için 30.000 TL olarak geçerlidir.   İşyeri ve mesken kira gelirleri toplamı 30.000 TL’yi geçenlerin tevkifata tabi menkul ve gayrimenkul sermaye iradı beyan sınırı yukarıda da ifade edildiği gibi 30.000 TL’dir. [3]

Diğer yandan, işyerlerinde kiracı olarak oturan ve iş yapan basit usule tabi mükellefler yönünden ise, mülk sahipleri 26 Mart tarihine kadar GMSİ beyannamesi vermek zorundadır. Burada 3.800 TL’lik istisna konutlar için uygulanacağından dolayı işyerlerinde böyle bir 3.800 TL’lik istisna geçerli değildir.


 

[1] Bkz. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ücretsiz broşür sayfa 1.

[2] ÖHKS broşürü s.2, Bkz. ayrıntılı bilgiler için [email protected]. Yine ayrıca vergi iletişim merkezi 4440189 nolu telefonundan ayrıntılı bilgiler alınabilir.  

[3] ATABEY Tuncel, Güncel Sorularla Gelir Vergisi, Vergi Sorunları Dergisi Eki, Mart 2012.

Haberler

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem