YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

OYAK bağışa dayalı emeklilik sisteminde ödenen vergiler geri alınabilir (VUK 116-124 mad.)

28.01.2017 00:00

Bilindiği gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan risk analizi çalışmaları sonucunda OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu)’a bağışa dayalı emekli gelir sisteminden ayrılanlarla ilgili olarak buradan elde edilen faiz gelirlerinin, GVK 75/6 mad. Hükmüne göre elde edilen faiz gelirleri yıllık beyanname ile beyan edilmekteydi.

Uygulama yukarıdaki şekilde devam etmekte iken; açılan bir dava soncunda Yargının vermiş olduğu bir karara göre artık gerek önceden beyan edilmiş gelirler ve gerekse bundan sonra beyan edilecek olan OYAK’tan ayrılanlarla ilgili sistemden çıkanlara ödenen faiz gelirleri üzerine kesilen vergiler iştirakçilere geri iade edilecektir.

Verilen mahkeme kararı gereğince OYAK’tan elde edilen bağışa dayalı emekli gelir sistemi faiz gelirleri üzerinden kesilen vergiler sistemden çıkanlara geri ödenecektir.

Buna göre;

1- 5 yıllık tarh zamanaşımı içerisinde geçmişte OYAK’tan bağışa dayalı emekli gelir sisteminden çıkanlar aldıkları faizler üzerinden ödedikleri vergileri bağlı bulundukları vergi dairesine başvurup geri isteyebilecekler.

2- Vergi dairesi, mükellefin düzeltme talebi başvurusunu reddederse bunun üzerine 30 gün içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na şikayet yoluyla başvuru yapılacaktır. (Bkz: VUK mad. 116-124)

3- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ise; mükellefe yine olumsuz yanıt verilmesi durumunda 30 gün içerisinde yerel vergi mahkemesinde iptal davası açılarak önceden yatırılan vergiler geri istenmesi sağlanacaktır.

4- Sonuç olarak, yanlış hesap Bağdat’tan dönmüş olup, esasen OYAK bağışa dayalı emekli gelirleri üzerinden vergi ödenmemesi veya tevkifat yapılmaması gerekmektedir. Çünkü, burada OYAK iştirakçileri ihtiyari olarak özünü bağış olan bir sisteme girmektedir. Daha sonra bu sistemden çıkanlar için herhangi bir vergi olmaması veya buradan bir miktar faiz geliri elde edilse dahi GVK 75/6 mad. Hükmüne göre “Yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmemesi icap” etmektedir. Başka bir ifade ile bu gibi gelirler, gelir vergisi konusuna girmemesi icap eder. Gerçektende mahkeme kararı da hatalı uygulanan bu görüşü tespit etmiş olup, Gelir İdaresinin bu uygulamasını iptal etmiştir.

5- Konuyla ilgili olarak açılan davalar nedeniyle mahkeme tarafından verilen kararda davanın kabulü ve işlemin iptali, davacı tarafından ödenen tutarların ödeme tarihinden itibaren işleyen yasal faizi ile birlikte davacıya iade edilmesine ve 2577 sayılı İYUK md.45 gereği dava konusu meblağın …….. TL’nin altında kalması nedeniyle istinaf ve temyiz kanun yolu kapalı ve kesin olmak üzere ….. tarihinden karar verilmiştir. (Bkz: İzmir 4. Vergi Mahkemesi K. E:2016/1180-K:2016/1764)

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı