YAZARLAR

Tüm Yazıları Mustafa Bahadır Altaş

OSB?lere Yeni Düzenleme

18.07.2017 00:00

Kamuoyunda üretim reform paketi olarak bilenen 7033 No.lu Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun1 Temmuz 2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle özellikle yerli ve yabancı yatırımcıların organize sanayi bölgesi, endüstri ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile serbest bölgelerde yapılacak yatırımlar için bürokratik işlemlerin asgari düzeyde tutulması ve yeni devlet desteklerin sağlanması ön plana çıkarken yetersiz sanayi alanlarının genişletilmesi, küçük sanayi sitelerinin ise güncel ihtiyaçlara cevap verebilecek bir yapıya kavuşturulması hedeflenirken yatırımcılar için yatırım maliyetinin asgari düzeye oluşması için bazı vergisel düzenlemeler yapıldı.

 

Harç ve damga vergisinde istisna, emlak vergisi muafiyet getirildi.

Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde bulunan arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnameler damga vergisi istisnası edilirken bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis sözleşmeleri uyarınca tahsis edilenlere devir ve tescil işlemleri ve bu arsa üzerine inşa edilen binaların cins değişikliği işlemleri harç istisnası kapsamına alınmıştır. Ayrıca bu bölgelerde yer alan binalar emlak vergisinden muaf tutulmuştur.

OSB'lere yönetimsel yetkiler ve yenilikler getirildi. 

  • OSB alanı içinde bulunan hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerin yatırımcıya tahsisi;
  1. 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un kapsamındaki illerde bedelsiz devredilecek.

  2. Diğer illerde ise 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun harca esas değerleri üzerinden peşin veya taksitle ödenmek üzere OSB’lere satılacak.
  • OSB’lerin su, elektrik ve doğalgaz gelirleri haczedilemeyecek ve amacı dışında kullanılamayacaktır.

  • OSB'ler yatırımcıya vermekle yükümlü olduğu hizmetlerle ilgili olarak katılımcılardan bağış adı altında bedel talep edemeyecektir.

  • OSB'lerde yer alan firmaların iflas erteleme veya ihtiyati tedbir kararları, OSB’ye olan elektrik, su ve doğalgaz borçlarının takibini ve tahsilini durdurmayacak bu yükümlülüklerin yerine getirmesine engel teşkil etmeyecek.

  • Bakanlıkça uygun görülecek OSB’lerin projeleri için kredi ve kredi faiz desteği verilebilecek.

  • OSB’lerde tahsis edilen arsaların tapuları;
  1. Bedelinin tümüyle ödenmesi veya kalan borç için teminat mektubu verilmesi ayrıca OSB yönetimince yapılacak diğer yatırımlara katılma şartıyla tesisi üretime geçenlere geri alım hakkı şerhi konulmadan,

  2. Tesisi üretime geçmeyenlere ise geri alım hakkı şerhi konulmak kaydıyla düzenlenip verilecek.
  • OSB tüzel kişilikleri bakanlar kurulunun izniyle yurtdışında OSB kurabilecek, kurulmuş olanlara ortak olabilecek veya bu OSB’lerin işletilmesine katılabilecek.

  • OSB tüzel kişilikleri sadece OSB’lerde sınırlı faaliyet göstermek şartıyla gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurabilecek.

  • OSB dışında kümelenen sanayi tesislerinin bulunduğu alanlar valilikçe uygun görülmesi hâlinde OSB statüsünde kapsama alınacak.

  • Mevcut şekliyle gayri faal olan ve hiçbir taşınmaz mülkiyeti edinmemiş OSB’lere faaliyete geçmeleri için 2 yıl süre tanınacak sürenin bitiminde faaliyette geçmeyen OSB’lerin tüzel kişilikleri bakanlık tarafından resen terkin edilebilecek.

  • Mevcut OSB'lerde yer alan ve faaliyete geçmeyen tesislerin yatırım yapılmayarak boş kaldığının tespit edilmesi hâlinde taşınmaz malikine, yapı ruhsatını alması ya da OSB’nin uygun gördüğü yatırımcıya taşınmazı devretmesi için 1 yıl süre tanınacaktır.

  • Yapı ruhsatı alınmaması veya yapı ruhsatı alınmış ise yapı ruhsatı tarihinden itibaren 2 yıl içinde üretime geçilmeyen tesisler ile yerini başka bir yatırımcıya devir etmeyen yatırımcılara ait arsalar 213 sayılı kanun uyarınca açıklanan yeniden değerleme oranlarına göre güncellenerek hesaplanan tutar ilgilinin banka hesabına yatırılarak bu arsa OSB tüzel kişiliği adına tescil edilecek.

 

7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” la yatırım alanların amacına uygun olarak düzenlenmesi ve yatırımcıya sunulmasında yapılan düzenlemeler teknolojik gelişim ve üretim artışı için olumlu bir gelişmedir. İlk yatırım maliyetleri içinde önemli bir bedel olan harç ve damga vergisinde istisna ile sonraki dönemlerde yüksek meblağlara ulaşan emlak vergisi muafiyet ise yatırımcılar için önemli maddi destek sağlayacaktır.

Haberler

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı