YAZARLAR

Tüm Yazıları Berker Bostancı

?Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini? elektronik ortamda

25.02.2017 00:00

Muhtasar ve Prim Hizmet Belgelerinin Birleştirilerek 01.01.2018 Tarihinden İtibaren Maliye Bakanlığına Elektronik Ortamda Verilmesi. 01.01.2018 tarihinden itibaren, mükellefler muhtasar beyanname mükellefiyeti tesisi ettirdikleri vergi dairesine, vergi kimlik numaraları ile işyeri sigorta sicil numarasını ihtiva edecek şekilde Muhtasar Beyanname yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine ‘Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini’ elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir.

 

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, uygulamaya başlanılan dönemden itibaren bahse konu beyanname, ilgili olduğu ayı takip eden ayın 23’ncü günü saat 23:59’a kadar elektronik ortamda Maliye Bakanlığına göndermeleri gerekmektedir.

 

Uygulamanın başlangıcı olan; 01.01.2018 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgesi, SGK’una verilmeyecek ve SGK’dan alınan şifre ile bildirge gönderilemeyeceği için, işverenler tarafından uygulama tarihinden itibaren SGK’dan bildirge göndermek üzere şifre alınmayacaktır.

 

Muhtasar vergi beyannamesi vermeyen işverenler, işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine müracaat ederek, kendi adlarına kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları gerekmektedir. (apartman yöneticileri, irtibat büroları ve benzeri işyerleri)

 

Maliye Bakanlığına verilecek ‘Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ kendi beyannamesini elektronik ortamda gönderebilen işverenler, kendileri tarafından, diğer işverenler ise VUK’nun 340 Sıra No’lu tebliğinde yetki almış Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre aracılık yetkisi almış mali müşavirle, aracılık sorumluluk sözleşmesi kapsamında sözleşme akdettikleri meslek mensupları vasıtasıyla ‘Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri’ elektronik ortamda Maliye Bakanlığına göndereceklerdir.

 

Maliye Bakanlığına elektronik ortamda gönderilecek ‘Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’nde yer alan bildirimlerde uyumsuzluk olması halinde, bu uyumsuzluğun giderilmesi için gerekli ikazlar elektronik ortamda beyannameyi gönderecek olan görevliye gerekli düzeltme ikazı yapılacak, ve gönderici tarafından gerekli düzeltme yapıldıktan sonra beyannamenin gönderilmesi için onay verilecek olup, bu beyan dolayısıyla muhtasar vergisi için ayrı, SGK için ayrı ayrı tahakkuk fişleri elektronik ortamda göndericiye veya iş sahibine iletilecektir.

Tahakkuk eden vergi, Maliye’ye sigorta prim ödemeleri de ilgili Sosyal Güvenlik Kurumuna kanunlarında belirlenen süreler içinde yapılmaları gerekmektedir.

 

Tebliğin Geçici Madde 1’sinde; Bir defaya mahsus olmak üzere; 31.03.2017 tarihine kadar Vergi Dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifresi olanlar ile beyannamelerini kendileri tarafından gönderenlerin kendilerince, vergi dairesinden elektronik ortamda “Muhtasar ve Prim Hizmetleri Beyannamesi” gönderebilmeleri için bağlı bulundukları vergi dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifre alanların; Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numaralarının Eşleştirilmesi Amacıyla Tebliğ ekinde yer alan “Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirimi’’ (EK:8) elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir.

 

Yapılan beyanla ilgili olarak, vergi kanunlarına göre kesilmesi gereken vergi cezaları Maliye Bakanlığı tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kesilmesi gereken idari para cezaları SGK tarafından ayrı ayrı kesilecektir.

 

Muhtasar Beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde vermekle birlikte yanında işçi çalıştırmayan mükellefler ise yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile önceden olduğu gibi üçer aylık dönemleri takip eden ayın 23’ncü günü saat 23:59’a kadar vermeye devam edeceklerdir.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı