Kobi

Kobi Haberleri

Mobilya sektörü bu fuarda buluşuyor

05.01.2017 00:00
Mobilya sektörü bu fuarda buluşuyor

Ekonomi Servisi - "Avrasya'nın en büyük fuarı" olma özelliğini taşıyan İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB), 10-15 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek.

TÜYAP Fuarcılık ile Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) iş birliğinde bu yıl 13. kez Beylikdüzü TÜYAP'ta düzenlenecek fuarın ayrıntıları, Çırağan Sarayında düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle paylaşıldı.

Toplantıda konuşan MOSDER Başkanı İsmail Doğan, Türkiye'de mobilyanın cari açık vermeyen nadir sektörler arasında yer aldığını belirterek, sektörün 2023'te 10 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu hatırlattı.

Sektörün ülke ekonomisine ciddi katkılarının olduğunu dile getiren Doğan, mobilya sektörünün ekonomiye ciddi katma değer sağladığını, özellikle markalı mobilyalarda bu katma değerin çok daha net ortaya çıktığını vurguladı.

Doğan, üyeleriyle birlikte pazarın yüzde 75'ine hakim olduklarını, derneğin 50 üyesinin ihracatın yüzde 65'ini gerçekleştirdiğini kaydederek, bu kapsamda fuarın marka olmasını hedeflediklerini aktardı.

"Kalite anlamında dünyada İtalya'dan sonra ikinci, büyüklük anlamında üçüncü fuar." diyen Doğan, bu anlamda dünya devleri diye tabir edilen ülkelerle yarış halinde olduklarını söyledi.

'600-700 milyon dolar ihracat hedefliyoruz'

Doğan, ekonomik olumsuzluklardan mobilya sektörünün de etkilendiğini, bu sıkıntıları atlatmak için kampanyalar düzenlediklerini belirterek, geçen yıl sektörün büyümesinin hedefledikleri oran olan yüzde 15'in gerisinde kaldığını aktardı.

Fuarın bu yıl 13. kez düzenlendiğini anımsatan Doğan, "Sektörün büyük heyecanla beklediği, 100 bin metrekarelik alanda, 500'den fazla firmanın katılımıyla düzenlenecek fuarda, çocuk odasından ofis mobilyasına 2017'ye damgasını vuracak binlerce yeni ürün ilk kez sergilenecek." dedi.

Doğan, Ar-Ge anlamında hükümetten istedikleri desteği aldıklarını belirterek, uzak pazarlara gittiklerinde navlun konusunda sıkıntı yaşadıklarını, buralarda rakipleriyle yarışabilmek için navlun desteği almalarının şart olduğunu vurguladı.

Bu yıl sektörün ihracat hedeflerinin 3 milyar dolar olduğu bilgisini veren Doğan, "Bunun en az 600-700 milyon dolarını burada gerçekleştirmeyi istiyoruz." diye konuştu.

'Yaklaşık 90 ülkeye ihracat yapıyoruz'

MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu ise 11 yılda 7 kat büyüyen mobilya sektörünün önemine dikkati çekerek, sektörde 60 bine yakın kayıtlı firma bulunduğunu, iç pazarın 6,75 milyar dolarlık üretim hacmine sahip olduğunu söyledi.

Tasarımdan ham maddesine kadar yerli üretimin söz konusu olduğu mobilya sektörünün ülke için önemli bir değer taşıdığını dile getiren Tuğlu, bu değerlerin yurt dışına taşınmasının başarıldığını vurguladı.

Tuğlu, "Son 7 yılda en çok mobilya ihraç eden ülkeler arasında 24. sıradan 12. sıraya geldik. Bugün sektörümüz yaklaşık 90 ülkeye ihracat yapıyor." dedi.

Fuarın ihracata sağladığı katkılardan bahseden Tuğlu, etkinliğin hedeflerine değindi.

'100'ün üzerinde ülkeden iş adamı ağırlayacağız'

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü de İSMOB ile pazardaki Çin ve İtalyan ağırlığını kırarak, Türkiye'nin konumunu ikinciliğe yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Fuarda 100'ü aşkın ülkeden binlerce iş adamını ağırlamaya hazırlandıklarını dile getiren Ersözlü, bu kapsamda sadece Avrupa'da değil, diğer kıtalarda da tanıtım çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.

Ersözlü, Türkiye'nin mobilya alanındaki yetkinliğini gözler önüne sermek için dünya genelinde 1,5 milyar tüketiciyi kapsayacak bir tanıtım çalışması yaptıklarını kaydederek, İtalya'dan Moskova'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar geniş bir yelpazede tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye'de yaşanan terör saldırısı sonrası yabancı katılımcılar tarafından herhangi bir iptal talebi gelmediğini belirten Ersözlü, yabancı ziyaretçi sayısının da 30-35 bin arasında olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

İSMOB 2017'de inovasyon ve Ar-Ge dikkat çekecek

- İSMOB; 12 salon ve 100 bin metrekarelik alanda 500'den fazla markanın ürünleri tüketicilerin beğenisine sunulacak.

- İSMOB'un en dikkat çekici özelliği ise inovatif ve Ar-Ge'ye dayalı bir organizasyon olması.

- 2017 yılında ilk kez fuarda 300 metrekarelik bir 'Trend Alanı'nı hayata geçiriliyor. İSMOB Trend Alanı'nda, ziyaretçiler ve katılımcı firmalar için eğlenceli ve bilgilendirici aktiviteler gerçekleştirecek.

- İSMOB, sadece ürünlerin sergilendiği bir fuar olmanın dışında, sektörün yeniliklerinin konuşulduğu, geleceğinin masaya yatırıldığı bir organizasyon. İSMOB'ta mobilya ile ilgili her şeyin görülmesi, konuşulması ve dinlenmesi amaçlanıyor.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa