Politika

Politika Haberleri

?Millî birliğimizin temelindeki ilkelerin adı ?RABİA? olamaz?

30.11.2017 00:00
?Millî birliğimizin temelindeki ilkelerin adı ?RABİA? olamaz?

“Millî birliğimizin temelindeki ilkelerin adı ‘RABİA’ olamaz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı olarak TBMM Meclis Grubunda yaptığı konuşmada muhalefetin “Rabia” işaretini terör örgütü işareti sanacak kadar cahil olduğunu söylemesi üzerine, Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sözcüğü ve onun fizikî ifadesi olan dört parmak işaretini oldukça sık kullanıyor. Arapça ‘dördüncü’ anlamına gelen, bizde Tanzimat’tan sonra bir ara üst kademeden aşağıya dördüncü derecede bir sivil memur rütbesi olan ‘rabia’, tarih boyunca halefiyet sırasını gösteren bir terim olarak kullanılmıştır.

Hazreti (Hz.) Ali’yi Halife olarak kabul etmeyen Muaviye, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman’dan sonra dördüncü Halife’nin kendisi olduğunu dört parmak işaretini kullanarak ilân etmiş; taraftarları da öyle hareket etmiştir. Yakın tarihte Mısır’da Cumhurbaşkanı Mursi’nin bir askerî darbeyle devrilmesinden sonra taraftarları, O’nun Nasır, Sedat ve Mübarek’ten sonra dördüncü Cumhurbaşkanı olduğunu ifade etmek için dört parmak işaretini kullanıyor; protesto toplantılarını, adını VIII. yüzılda yaşamış sufî bir kadın velîden alan Rabia’tül Adeviyye Meydanında yapıyorlar. Zaten ‘Rabia’ terimi de, Mısır’daki bu olaylardan sonra yeniden güncellik kazandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, bu terimi ‘tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak’ anlamında kullanıyor.

Bu kavramlar, Türk Milletinin birliğini, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üniter yapısını ve bölünmez bütünlüğünü ifade eden ilkelerdir. Bu ilkeler, hangi etnik kökenden olursa olsun, tüm yurttaşlarımızın paylaştığı ortak değerlerdir.

O nedenle bu ilkeleri başka olaylar, kişiler ve ülkelerle çağrışım yaptıran Arapça bir sözcükle anlatmaya gerek yok.

Niçin herkesin anlayacağı bir dille ‘Dört değişmez ilke: Tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak’ demiyoruz?”

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Kültür & Sanat

Cumhuriyetin 100. Yılında Değerli Eserler Antolojisi okurlarını bekliyor

Gündem

Filistin destekçileri, San Francisco'daki Golden Gate Köprüsü'nü Gazze için kapattı

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Ekonomi

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları başladı