Ekonomi & Finans

Ekonomi & Finans Haberleri

Migros'tan dev gıda bağışı projesi

25.04.2017 00:00
Migros'tan dev gıda bağışı projesi

Abdulkadir AVCI

Daha önce "Gıdaya Saygı" projesi kapsamında gıda kaybının önlenmesi ve satış fazlası gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlayan Migros, şimdi de görsel açıdan satış standartlarını karşılamayan ancak besleyiciliğini koruyan ve tüketime uygun gıda ürünlerini Fazla Gıda AŞ web tabanlı bağış platformu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Migros, gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla yürüttüğü "Gıdaya Saygı" çalışmalarını ileri bir aşamaya taşıdı.

Buna göre Migros, görsel açıdan satış standartlarını karşılamayan ancak besleyiciliğini koruyan ve tüketime uygun gıda ürünlerini, Fazla Gıda AŞ web tabanlı bağış platformu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Şirketin öncüsü olduğu bu yeni nesil uygulama sayesinde, Migros'un bağış yapabileceği gıda ürünleri ile bağış almak isteyen gıda bankalarının talepleri aynı platformda eşleşiyor.

Böylece, bağışlanan gıdalar doğru adreslere doğru miktarda ulaştırılarak yüzde yüz değerlendirilmiş olacak.

Pilot uygulamasına 2017 yılı başında İstanbul'da meyve ve sebze bağışı ile başlanan projeye kısa zamanda kuru bakliyat ürünleri de dahil edildi. Uygulamanın ilerleyen dönemlerde Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve farklı ürün gruplarını da kapsaması hedefleniyor.

Migros Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Tort, Migros'un tam 63 yıldır tüm paydaşları için değer yaratmaya odaklanan bir kuruluş olduğunu anımsattı. Tort, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün araştırmasına göre dünyada üretilen gıdaların üçte birinin çöpe gittiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"İmha edilen gıdaları üretmek için kullanılan su ise yıllık tarım için kullanılan suyun 1/4'üne karşılık geliyor. Gıda atıkları bir ülke olsaydı, dünyadaki karbon emisyonu yaratan en büyük 3. ülke olacaktı. Dünyada kıtlık yaşanan ve yeterli gıdaya ulaşamayan ülkeler olduğunu da göz önüne almamız gerekiyor. Evlerdeki gıda atıkları gıda israfındaki asıl kaynağı yaratsa da herkesin elini taşın altına koyma zamanı geldi. Doğru mekanizmalar ve koordinasyonla, bu küresel sorun karşısında etkili bir çözüm adresi olmak mümkün. Migros olarak gıda perakendesi sektöründeki öncü konumumuzu koruyarak bu alanda da sorumluluk aldık ve öncü adımlar atıyoruz. Kendimize 2025 yılına kadar, 2015 yılına kıyasla gıda imha oranlarımızı yarı yarıya indirme hedefi koyduk."

 

Sistem nasıl işleyecek?

 

Özgür Tort, gıda imha oranlarının azaltılması ve etkili bir bağış mekanizmasının oluşturulması için en önemli konunun az kayıp üreten akıllı sistemler kurmak olduğunu bildirdi.

"Biz de işe bununla başladık. Bunun için operasyonel süreçlerimizdeki kayıpları önlemek ve verimlilik adına lojistik sistemimizi yeniledik ve 20 milyon liralık yatırımla tamamen akıllı hale getirdik." diyen Tort, daha önce bir mala tüketiciye ulaşana kadar 12 defa dokunulduğunu, şimdi bu rakamın Migros'ta 5'e indiğini dile getirdi.

Tort, kolili değil adetli sevkiyat sayesinde satılacak kadar ürünü doğrudan rafa ulaştıran bir sistem kurduklarının altını çizdi.

Tort, "Gıdaya Saygı" projesiyle gıda atıklarının azaltılması için çok aşamalı büyük bir çalışma başlattıklarını belirterek, şu görüşlerini de paylaştı:

"Çalışmanın son ayağında ise Türkiye'de bir ilke imza attık. Teknolojiden faydalanarak gıda bankalarına yaptığımız bağışları daha sistematik ve sürdürülebilir hale getirecek bir çalışmanın öncüsü olduk. İki genç girişimci tarafından kurulan Fazla Gıda AŞ işbirliği ile gıda bağışında yeni nesil bir uygulamanın ilk destekçi firması olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sayede hem genç girişimcilerimize destek verdik hem de gıda bağışından yeni bir dönemin başlamasına katkı sağladık. Dünyada birçok gıda perakende devinin kullandığı sistemi Türkiye'de ilk uygulayan Migros oldu."

 

Tort, bağış için ayrılan gıda ürünleri ile gıda bankaları ve sosyal marketlerin gıda taleplerini aynı platform üzerinde buluşturan sistem ile ilgili, "Tamamen web tabanlı bir platform üzerinden mağazalarımız, satıştan kaldırdıkları ancak besleyici özelliğini koruyan tüketime uygun gıdaları sisteme giriyorlar." ifadelerini kullandı.

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!