Gündem

Gündem Haberleri

Menopoz ve depresyon anlatıldı

18.10.2017 00:00
Menopoz ve depresyon anlatıldı

(İHA) - Psikiyatri Uzmanı Dr. Rabia Ay’ın sunumuyla gerçekleşen söyleşide Odunpazarı Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kurslarında eğitim alan kadınlara menopoz ve depresyon konusunda önemli bilgiler verildi. Öncelikle sağlığın tanımını yaparak sözlerine başlayan Dr. Rabia Ay, “Kadın; yaşam döngüsü çerçevesinde anne rahminden başlayarak, çocukluk, ergenlik, erişkinlik, yaşlılık gibi farklı dönemlerden geçmekte ve bu dönemlerden her birinde bir takım fiziksel, ruhsal ve sosyal farklılıklar yaşamaktadır. Yaşanılan bu farklılıklar, bir yandan kadınların üretkenliklerini ve yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilerken, diğer yandan da onları psikiyatrik hastalıklara daha yatkın hale getirmektedir. 45 yaşından sonraki süreçte ise kadının en önemli problemlerinden birisi menopozdur. Gerek hormonal değişiklikler gerekse kadının menapoza yüklediği anlam psikolojik değişimlere neden olabilmektedir” dedi.

Çağdaş psikiyatrinin insanı biyopsikososyal bir varlık olarak tanımladığından bahseden Dr. Rabia Ay, bu yüzden menopoz konusunu da biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutları ile ele almak gerektiğini vurguladı. Menopozda depresyon risk faktörlerini de sunumunda ele alan Dr. Rabia Ay, bu risk faktörlerini; daha önceden geçirilmiş bir depresyon öyküsü, postpartum (doğum sonrası) duygudurum bozukluğu öyküsü, premenstrüel disforik bozukluk (adet öncesi öfke nöbetleri) öyküsü, sosyal desteğin zayıf olması, rahmin ameliyatla alınması psikososyal streslerin varlığı, menopoza olumsuz bakış açısı, sağlık durumunun kötü olması, kronik uykusuzluğun olması, sigara içme ve egzersiz azlığı olarak sıraladı.

Son olarak menopozda gerekliyse kadın doğum uzmanları tarafından hormonal tedavi, psikolojik yakınmalar için psikiyatristler tarafından destek psikoterapisi yapılabilir diyen Dr. Rabia Ay sosyal desteğin de tedavinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı. Katılımcıların sunum sonrasında kendi yaşamlarından verdikleri örnekler ve sordukları soruların cevaplanmasıyla etkinlik sona erdi. 

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Ekonomi

Akbank 2023 sürdürülebilirlik faaliyetlerini açıkladı

Gündem

Verem, bağışıklığı zayıf kişilerde ciddi risklere yol açabilir

Gündem

SGK, emeklilere promosyon ödemesi için 19 banka ile protokol imzalandığını bildirdi

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi