YAZARLAR

Tüm Yazıları Zeki Kentel

Lösemi, Lösev ve Kurban Bayramı

15.09.2016 00:00

Çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.

Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır.   Genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir.

Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.

Herhangi bir etkiyle damarlarımızda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adını verdiğimiz olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.

BELİRTİLERİ:

Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri:

* İştahsızlık

* Kansızlık

* Zayıflama

* Bacaklarda kemik ağrıları

* Cilt altında kanamaları (kırmızı noktalar veya morarmalar)

* Burun ve dişeti kanamaları

Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin başağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir.

TEDAVİSİ:

Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerini donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması çok önemlidir.

Ayrıca hastaların ve ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, löseminin umutsuz değil, tersine iyi bir tedavi ve moral desteği ile lösemide %85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması tedavinin ikinci basamağıdır.

TEDAVİ ESASLARI ve İLK TEDAVİ:

Çok yüksek doz, birbirinden farklı en az 6 çeşit ilacın 4-6 hafta içerisinde damardan ve ağızdan verilmesidir. Burada amaç, blast adı verilen kötü huylu ana hücrelerin yok edilmesidir.

Ancak bu kemoterapi ilaçları, maalesef yalnızca kötü hücreleri etkilememekte, vücudumuzun iyi, faydalı hücrelerini de yok etmektedir. Bu nedenle, çocuklarımızın saçları dökülmekte, ağızlarında, bağırsaklarında yaralar açılmakta, halsizleşmektedirler. Yine, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiğinden immün sistem yıkılmakta, en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır.

Bu nedenle lösemili çocuklarımız etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.

-------------------------------------------

LÖSEV olarak lösemi gibi ağır sonuçları olan bir hastalığın pençesinden çocuklarımızı çekip almak için 18 yıldır muazzam mücadele yürüten bir kuruluşumuzdur. Sadece lösemi hastası çocukları değil, tüm kanserli çocuklarımı ve yetişkin kanser hastalarını destekleyen bir kuruluştur.

18 yıl önce 30 çocuğa destekle başlayan mücadele bu gün 21.000 hasta ve onların imkanları kısıtlı aileleri ile sürdürülmektedir.

Kanser hastalığı sessiz ve derinden ilerleyip bir anda kişinin kendisini ve hatta ailesini derinden sarsan, maddi, manevi yıkan, tedavisi çok uzun ve pahalı bir hastalıktır. Buna ailenin maddi imkansızlıkları eklenince siz düşünün bu ağır tabloyu. Ayrılan, boşanan çiftler, terk edilen anneler, çaresizlik içinde kalan aileler, diğer kardeşler, yok olmaya başlayan ümitler ve ortada hastalıkla mücadele etmeye çalışan, günden güne eriyen çocuklar, yetişkinler.

İşte LÖSEV tam da bu tablonun için de yıllardır bir güneş gibi doğmaya, hasta ve onların çaresizlik içinde çırpınan ailelerine her konuda el uzatmaya devam ediyor.

Maddi desteklerden, sosyal desteklere, et ve et ürünlerinden kuru gıdaya, mobilyadan giyeceğe, bir ailenin ayakta ve hayatta kalması için her türlü destek için yıllardır bıkıp-usanmadan, gece gündüz demeden koşuyor. Aileleri yalnız bırakmıyor.

LÖSEV' in hiçbir ticari kaynağı yada arkasında hiçbir holding yada başka bir oluşum yok.

Sadece Türk Halkının ve kurumlarının destekleri, 7 den 70 e Türk insanın gönüllüğü ile yapıyor. 18 yıldır bu desteklerle 10 m2 bir ofisten Dünyanın en saygın sivil toplum kuruluşu olmaya giden süreçte bütün gücünü Türk Halkından, sizlerden almaktadır...

Bu destekler bugün kanser araştırma laboratuvarlarına, Avrupa'nın en büyük onkoloji kenti ve Türkiye'nin en büyük onkoloji hastanesine dönüştü ve ihtiyaç sahibi hastalarına tamamen ücretsiz hizmetler götürüyor.

Lösev Türk Halkının bir eseridir

Yıl boyunca lösemi hastalarımızın beslenmesi, imkanları kısıtlı hasta ailelerinin desteklenmesi için çok önemli bir dönemin içindeyiz.

18 yaşında ki Vakfımız 9 yıldır hastalarına düzenli et ve et ürünleri yardımlarını tüm yıl içinde bu dönem sayesinde yapıyor.

Toplumun sosyal dayanışmasında inancımızın önemli bir etkinliği olan Kurban Bayramı'nda bu bilinç içinde olmamız yarınlarda çok daha güçlü olacağımızın hareket noktası olacaktır...

Bu duygu ve düşüncelerle sağlık içinde mutlu ve başarılı bayramlarınız olması dileği ile.

Haberler

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı