YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

Limited Şirket Borçlarından Dolayı Ortakların Sorumluluğu

12.05.2016 00:00

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun(TTK) 573. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca; Limited Şirket ortakları, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

Ortak, taahhüt etmiş olduğu sermaye payını şirkete ödemekle ve eğer kararlaştırılmış ise ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle şirkete karşı sorumluluktan kurtulmuş olur.

Nitekim, T.C. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi T. 3.11.2015, E. 2015/12707 K. 2015/17187 sayılı kararında; Ortakların sorumluluğunun sadece ortaklığa karşı ve esas sermaye payı ile sınırlı olduğunu, ilke olarak Kanun’un ortaklarla limited şirket alacaklıları arasında bir ilişki kurmadığını, alacaklılara gereğinde ortaklara başvurma imkanını tanımadığını belirtmiştir. Kararda, bu ilkenin üç istisnasını sayarak; TTK.nun 532/f.3 maddesindeki açığı kapama yükümü, selef sıfatıyla sorumluluk (TTK.529, 530 ve 531 maddeleri) ve kamu borçlarından ortakların sorumlu olduğunu vurgulamıştır.

Limited Şirket ortaklarının kamu borçlarından dolayı sorumluluğu ise; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 35. Maddesinde düzenlenmiştir. Madde uyarınca; Limited şirket ortakları, "şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan" amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve takibe tabi tutulurlar. Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutulur. Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutulur.

Maddede de belirtildiği üzere, kamu borçlarından ortakların sorumluluğu sermaye miktarları ile değil, sermaye payları oranındadır.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Haberler

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

Gündem

Çanakkale Deniz Zaferi'nin üzerinden 109 yıl geçti