Kobi

Kobi Haberleri

Klon Seleksiyonu ile üzümde verim artacak

14.08.2016 00:00
Klon Seleksiyonu ile üzümde verim artacak

İHA - Tekirdağ’da sofralık üzüm çeşitleri arasında erkenci olması ve kendine has görünüm ve tadı ile üreticiler ve tüketiciler tarafından tercih edilen Kardinal üzümünün verim ve kalitesinin arttırılması için Klon Seleksiyonu çalışması yürütülüyor.

Tekirdağ’da uzun yıllardır yetiştirilen Kardinal çeşidine ait özellikle Şarköy’deki bağlar Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından ziyaret edilerek, birkaç yıl süren gözlem ve incelemeler sonunda hedeflenen özellikleri taşıyan omcalar belirlenip, bunlardan Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde bir deneme bağı kuruldu. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. Cengiz Özer, yaptığı açıklamada Klon Seleksiyonu çalışmasının bir üzüm çeşidinin hem verim hem de kalite açısından üstün özelliklerini taşıyan sağlıklı bireylerinin seleksiyon şemasına uygun olarak seçimi olduğunu belirtti.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde Kardinal üzümünden Klon Seleksiyonu bağı kurduklarını anlatan Özer, “Biz Şarköy’de bu çeşidin yoğun olarak yetiştirildiği bölgelere gittik. İstediğimiz özelliklere uygun olan bireyleri seçtik, buraya getirdik. Burada onlardan bir bağ kurduk. Burada onları yarıştırıyoruz. Üstün olanları seçip damızlık bağları kuracağız. Artık üreticilere bu bağlardan üretim materyali vereceğiz. Böylece hem toptan verim hem de kalite yükselmiş olacak ülkede, Kardinal bağlarında” şeklinde konuştu.

 

 

 

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı

Ekonomi

İnternet medyasında gelirler ve istihdam olanakları arttı