YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Kırsal kalkınma projelerinin finansmanında mali ve hukuki uygulamaları nedir?

17.02.2017 00:00

Bilindiği üzere, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi 2015/16 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tebliğleri kapsamında desteklenmektedir.(1)

2015/16 kırsal kalkınma yatırımlarını desteklenmesi programı tebliğine göre; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyini yükseltmek maksadıyla, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin desteklenmesi hedeflenmiştir. Bu programdan gerçek veya tüzel kişiler yararlanabilmektedir.

Öte yandan, konuyla ilgili yatırımcılar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl Müdürlükleri ile hibe sözleşmesi düzenlemek zorundadırlar.

GTHB sözleşmesine göre projenin süresi, geçerlilik dönemleri, yatırımın tamamlanma tarihi, ek süreler, projenin finansmanı, hibeye esas proje tutarı, proje toplam tutarı, ayni katkı tutarı, talep edilen hibe desteği tutarı… konular sözleşmede yer almaktadır.

Ayrıca, söz konusu sözleşmede, genel yükümlülükler, bilgi, belge ve mali ve teknik rapor sağlama yükümlülüğü, mali mesuliyetler, çıkar çatışmaları, gizlilik, proje sonuçlarının ve ekipmanın mülkiyeti ve kullanımı , faaliyetin değerlendirilmesi, devir, sözleşme değişiklikleri, projenin uygulama süresi, süre uzatımları, mücbir sebepler, sözleşmenin fesih ve tasfiyesi, tabi olunan Yasa, ihtilafların çözümü, hibeye uygun proje maliyetleri, ödemeler, hesaplar ile teknik ve mali kontroller, GTHB finansmanının nihai miktarı, istirdat, iletişim adresleri ve sözleşmenin ekleri yer almaktadır.

Sonuç olarak, kırsal kalkınma yatırımlarını desteklenmesi hakkında yapılacak yatırım projelerinde finansman kalemleri bölümlerine göre ayrı ayrı gruplandırılmalıdır. Yatırımcılar, KDV desteğini ya ilgili vergi dairelerine 3065 sayılı Kanuna göre YMM raporu ile veya önceden istisna belgesi alınarak söz konusu malzemeleri KDV istisna belgesi yardımıyla temin edebilirler.  Diğer taraftan, sözleşmede yatırımcılar kendi muhasebe sistemlerini veya ek hesaplar şeklinde proje uygulamasının muhasebe hesaplarını doğru  bir biçimde ve düzenli olarak kayıtlandırmak zorundadır.

Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde alınan hibelerin kurum kazancının tespitinde gelir unsuru olarak dikkate alınarak, ilgili hesaplarda hasılat yazılması gerekmektedir.(2)


 

1 Söz konusu tebliğ: 30.04.2015 gün ve 29342 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

2 Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı 19.08.2011 gün ve 638 sayılı Özelgesi.

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor