YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

Kira Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

09.02.2017 00:00

Okuyuculardan Gelen Sorular- Kira Sözleşmesinin Süresinden Önce Feshi

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

- 11.2016 tarihinde kira sözleşmesi imzaladım 1 yıllık. Fakat kira bize çok yüksek gelmeye başladığı için evi değiştirmek istiyoruz. Kira sözleşmesinde 45 gün öncesinden haber verilmesi gerektiği yazıyor bunun dışında bir ibare yok. 45-60 gün öncesinden haber verip evi boşaltabilir miyim?

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Fesih bildiriminin geçerliliği ise, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.

Tarafınızca imzalanan Sözleşme’de bu süre 45 gün olarak belirlendiğinden, tahliye etmek istediğiniz tarihten 45 gün önce kiraya verene yazılı olarak bildirimde bulunmanız gerekmektedir.

Ancak, Türk Borçlar Kanunu’nun 325. Maddesi uyarınca; kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.

Nitekim, kiracı tarafından kira sözleşmesi imzalanırken kiraya verene depozito verilmiş ise, kiraya veren erken fesih nedeniyle, makul süre için depozitodan kesinti yaparak kiracıya iade etme hakkına sahiptir.

Konu ile ilgili T.C. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi’nin T. 14.5.2015, E. 2014/8247, K. 2015/4939 sayılı kararı; Bu durumda kiracı kira sözleşmesinin süresi dolmadan sözleşmeyi feshederek kiralananı erken tahliye edip anahtarlarını teslim ettiğinden, anahtar teslim tarihinden sonraki süreçte kiracının sorumluluğu taşınmazın olağan şartlarda yeniden kiraya verilebileceği tarihe kadar olan süre ile sınırlıdır. O halde mahkemece, sözleşmenin bitim tarihi de dikkate alınarak tahliye tarihinden itibaren kiralananın aynı koşul ve şartlarda ne kadar sürede kiraya verilebileceğinin tespiti ile bu süreye isabet eden makul süre kira alacağı ve ortak gider alacağı belirlenerek davacı kiracı tarafından ödenen depozito bedelinden mahsup edilmek suretiyle varsa kalan depozito bedeli yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken davanın tamamen reddine karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.” Şeklindedir.

Dolayısıyla, anahtar teslim tarihinizden itibaren taşınmazın olağan şartlarda yeniden kiraya verilebileceği tarihe kadar süre ile sorumluluğunuz devam edecektir.

Türk Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesi uyarınca; konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır.

Tarafınızca 1 yıllık sürede sözleşme sona erdirilmediğinden, Sözleşme aynı koşullarla 1 yıl daha uzamış oluyor. Dolayısı ile, yeni sözleşme süresi döneminde süre sonundan en az 15 gün önce bildirimde bulunarak Sözleşmeyi fesih hakkınız doğmaktadır. Ancak, Sözleşme ile fesih için ayrıca bir bildirim süresi belirlenmiş ise bu süreye uymanız gerekmektedir.

 

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı