Otomotiv

Otomotiv Haberleri

Karsan Avrupa'da kendi pazarını yaratacak

08.05.2017 00:00
Karsan Avrupa'da kendi pazarını yaratacak

Mehmet Emin AVCI

Kuruluşunun 50. yılını geride bırakan ve Bursa'da yer alan iki fabrikasında çağın mobilite ihtiyaçlarına uygun modern toplu taşıma ve ticari araç üretimi gerçekleştiren Karsan, ailesinin en son üyesi yeni Jest+'yı görücüye çıkardı.

30 yıldır Koç Holding bünyesindeki farklı firmalarda görev alan ve bir yıldır Karsan'da CEO olarak görev yapan Okan Baş, düzenlenen basın sohbet toplantısında Jest+'nın tanıtımının yanı sıra Karsan'ın geleceğe yönelik hedefleri ve bu yöndeki çalışmaları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Okan Baş, Karsan'ın tamamen yeni bir model olarak Türkiye'nin şehir içi toplu ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan Jest'i ilk kez 2013 yılında görücüye çıkardığını, 4 yıl aradan sonra yeni Jest+ ile adından yine söz ettireceğini söyledi.

Jest'in daha önce pazarda bir örneği daha olmadığını vurgulan Okan Baş, "Şimdi Jest + ile karşınızdayız. 2 yıl/sınırsız km garantisi sunarak iddiasını ortaya koyan Jest+, 130 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Beklentimiz 120 adet idi.15 gün içinde 300 sipariş aldık. Jest'i aralarında Almanya, Bulgaristan, Fransa ve Yunanistan'ın da bulunduğu birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Hatta, Dominik Cumhuriyeti yollarında bile şu an 7 Jest aracımız dolaşıyor. Jest + ile hiç ulaşamadığımız pazarlara da kavuşmak arzusundayız" dedi.

Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu da, "Kaptanlarımızı dinledik ve onların eseri olan bir araç yarattık. Euro 5 akaryakıt kullanan yeni Jest + Ad blue'suz da çalışabiliyor. 100 kilometrede 11.7 litre yakıt sarfiyatı kullanana kar olarak yansıyacak. Arka aksı değiştirdik. Taşıma kapasitesi 2.300 kilogramdan 2.500 kilograma çıktı. Kapıyı da 90 cm'den 120 cm'e genişlettik. Alçak tabanlı tek ticari marka Jest idi, Jest + ile çıtayı biraz daha yukarı taşıdık" diye konuştu.

2016'nın ortasında şirketin tüm üst yönetiminde bir değişim yaşandığını hatırlatan Okan Baş, "Muzaffer Arpacıoğlu, Karsan Pazarlama'nın Genel Müdürlüğü görevine geldi, ardından ben CEO olarak göreve başladım. Hemen ardından da şirketin CFO'su değişti. Bu değişim Karsan'ı geleceğe daha güçlü taşımanın ilk adımı oldu. Organizasyonumuzu yalınlaştırdık, daha yatay organizasyonları işler hale getirdik. Hiyerarşik değil, az kademeli ve esnek bir yapı oluşturduk. Karsan ve Karsan Pazarlama'nın organizasyonunu birleştirerek daha efektif adımlar attık" dedi.

Elektrikli Jest Madrid'e hazırlanıyor 

Geleceğe yönelik vizyoner adımlar atmak üzere Karsan'ın elektrikli araçlara yönelmesine hız verdiklerini belirten Okan Baş, "Bu kapsamda Jest'in elektrikli versiyonunu ilk kez Hannover Fuarı'nda sergiledik. Geçtiğimiz ay ise yine Karsan'ın Avrupa'ya açılım hedefleri doğrultusunda Madrid Belediyesi'nde elektrikli aracımızı gösterdik. Bu noktada Madrid Belediyesi, şehrin en yoğun ve turistik bölgesinde kullanmak üzere 18 adet araç ihalesi açacak. Biz de elektrikli Jest'i, Madrid'in tarihi sokaklarında göstermek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu noktada Madrid Belediyesi'nin gerçekleştirdiği ilk test sürüşleri oldukça olumlu geçti. Madrid'de ihaleye giren araçlardan 12 saatlik bir performans bekleniyordu, biz 18 saatlik bir performans verdik. Yani diğer rakiplerimizin yüzde 35 üzerine çıktık. Verimlilik, menzil ve tırmanma gücünde rakiplerimizin ilerisindeyiz. Madrid'den güzel sonuçlar bekliyoruz" dedi. 

Bozankaya ile işbirliği 

Elektrikli araç üretimine özel önem verdiklerini hatırlatan Okan Baş, bu yönde Bozankaya ile işbirliği anlaşması imzaladıklarını ve Karsan'ın Bursa tesislerinde 2017'nin sonundan itibaren 3 yıl süreyle 900 adet elektrikli otobüsün üretimini gerçekleştireceklerini söyledi. 

ABD Posta Servisi ihalesi

ABD Posta Servisi'nin "Yeni Nesil Posta Dağıtım Aracı" sürecine ilişkin sundukları teklifin kabul edildiğini ve ihaleye gireceklerini belirten Baş, "Bu kapsamda ihale mercii tarafından şirketimize 6 adet prototip siparişi verildi. Biz yılın son çeyreğinde 6 adet aracın prototipini teslim edeceğiz. Bu noktada bir önemli gelişme daha var. İhaleye giren şirketlerden birisi çekildi ve toplamda 5 firma kaldı. Biz Karsan olarak bu ihalede şansımızı azımsanmayacak kadar çok görüyoruz. Proje kapsamında 10 yılda 180 bin adede yakın araç alınacak. Şu anda hedefimiz prototipi en iyi şekilde hazırlamak ve dilediğimiz sonucu almak" dedi.

'Avrupa'ya minibüs kültürünü taşıyoruz'

Karsan CEO'su Baş, Karsan'daki değişimde ikinci adımın oyun alanını genişletmek olduğunu belirterek, "Jest, Atak ve Star'ı Avrupa'ya çıkarmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Avrupa normlarını karşılayan ürünlerimizle, pazarlama stratejimizi yeniden oluşturduk ve geliştirdik. Ürettiğimiz araçlar, tamamen kendi pazarını yaratabilen araçlar. Bu nedenle, söz konusu ürünlerimizi Avrupa'da göstermek ve tanıtımını sağlamak gerekiyor. Şu anda başta Fransa, Almanya, İspanya, İtalya olmak üzere minibüs kültürünü, ara ürünlere yönelik alışkanlığı Avrupa'ya taşıyoruz. Jest, Atak ve Star için bu sene Avrupa'ya da 300 adetlik bir ihracat hedefimiz var. Hali hazırda Dominik Cumhuriyeti'nden Yunanistan ve Macaristan'a birçok ülkede Karsan markalı ürünlerimiz bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ihraç kayıtlı satışlar dahil 100 milyon dolarlık bir yurtdışı satış gerçekleştirdik. Ciromuzdaki ihracat payı yüzde 60" dedi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Kültür & Sanat

Eşikte Üç Kadın raflardaki yerini aldı!

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz