Ekonomi & Finans

Ekonomi & Finans Haberleri

İtalyan ve İspanyol fındık üreticileri Giresun yağlı fındığını inceledi

05.06.2017 00:00
İtalyan ve İspanyol fındık üreticileri Giresun yağlı fındığını inceledi

Resul Yanbul
Giresun (İHA) - İtalyan ve İspanyol fındık üreticileri, Türk fındık tarımı yerinde görmek için Giresun’a geldi.

Ordu Ticaret Borsası, Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi ve Altınordu Ziraat Odası, İtalya Tuscia Üniversitesi ve İspanya IRTA Araştırma Merkezi ortaklığında yürütülen “Fındık Üretiminde Modern ve Geleneksel Uygulamaların İncelemesi” projesi kapsamında Ordu ve Giresun illerini ziyaret etti.

Tuscia Üniversitesi’nden akademisyen Valerio Cristofori ile IRTA Araştırma Merkezi’nden araştırmacı Merce Rovira başkanlığındaki heyet, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’dan Türkiye’deki fındık üretimi hakkında bilgi aldı. Çiftçi yapısından üretime, fındık fiyatından verime fındıkla ilgili birçok konuda İspanyol ve İtalyan fındık üreticilerine bilgi aktaran Karan, son yıllarda zirai don, fırtına gibi doğal afetlere bağlı olarak, Türk fındık üretiminde önemli oranda düşüş yaşandığını söyledi.

İtalya Tuscia Üniversitesi’nden akademisyen Valerio Cristofori, İtalya’nın Türkiye’den sonra dünyada en fazla fındık üreten ülke olduğunu ifade ederek Türkiye’de fındık tarımını yerinde görmekten memnun kaldıklarını kaydetti. İtalyan fındık kültürü ile Türk fındık kültürünü karşılaştırmaları açısından ziyaretin büyük bir fırsat olduğunu belirten Cristofori, “Fındık tarımında, Türkiye, İtalya ve İspanya’da çok farklı uygulamalar var. Bu uygulamaların paylaşımı bizim için çok önemli. Bu paylaşımlarımızı çiftçilerimizle analiz ederek, verime katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Bu paylaşımlar aynı zamanda kalite ve pazarlamayı artıracaktır” dedi.

İspanya IRTA Araştırma Merkezi’nden araştırmacı Merce Rovira ise, projenin amacının fındık üretimi yapan 3 ülke arasında paylaşım sağlayarak, deneyimleri artırmak olduğunu ifade etti.

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan nezaretinde fındık bahçesine geçen heyet, özellikle Giresun kalite tombul fındık üzerinde gözlemleme yaparak, Ziraat Odası Tarım Danışmanlarından bilgi aldılar. Bahçe, ocak ve dal yapısını inceleyen İspanyol ve İtalyan fındık üreticilerine bakım ve ilaçlama hakkında bilgiler verildi.

 

 

 

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı

Ekonomi

İnternet medyasında gelirler ve istihdam olanakları arttı