YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

İşyeri Devrinin İş Sözleşmelerine Etkisi

29.06.2017 00:00

İşyerinin veya bir bölümünün devri 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. Maddesinde düzenleme altına alınmıştır.

Maddenin ilk fıkrası uyarınca; İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.

Yani, iş sözleşmeleri devir nedeniyle sona ermeyecek ve devreden veya devralan işveren sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı iş sözleşmesini feshedemeyecektir ve devir işçi yönünden de fesih için haklı sebep oluşturmayacaktır. Maddede devir ile ilgili olarak, işçinin onayına ihtıyaç duyulacağına ilişkin herhangi bir düzenleme de yer almamaktadır.

Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda (kıdem tazminatı- ihbar tazminatı gibi) işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre yani ilk işe giriş tarihine göre işlem yapmakla yükümlüdür.

Devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken ücret, fazla çalışma, hafta tatili ücret alacağı, bayram ve genel tatil alacakları gibi borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte yani müteselsilen sorumludurlar. Ancak, Kanun ile devreden işverenin bu yükümlülüklerden sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlandırılmıştır. Birlikte(müteselsil) sorumluluk hükümleri tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme hallerinde uygulanmaz.

4857 sayılı Kanun’un 6. Maddesinin son fıkrası uyarınca, yukarıda belirtilen esaslar, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmayacaktır.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

 

Haberler

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı