YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

İşçinin Yeni İş arama İzni

14.07.2016 00:00

Okuyuculardan Gelen Sorular- İşçinin Yeni İş arama İzni

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

  • İşveren tarafından işten çıkartılacağım bildirildi ve ihbar süresi içinde çalışmam istendi. Bu süre içinde yeni iş arama hakkım var mıdır?

İş akdi, işçi veya işveren tarafından haklı veya geçerli nedene dayanarak fesih edilebilmektedir. İş ilişkisinin işçi veya işveren tarafından geçerli nedenle yani süreli fesih yolu ile son erdirilmesi durumunda, iş akdinin taraflardan hangisince feshedildiğine bakılmaksızın, kanun koyucu tarafından işçinin işsiz kalmaması amaçlanarak ‘yeni iş arama izni’ 4857 sayılı Kanun’un 27. Maddesinde düzenleme altına alınmıştır.

Madde uyarınca; işveren bildirim süreleri içinde (ihbar önelleri), işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse, işverene bildirmek suretiyle, iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu olarak kullanabilir. İşçinin iş araması için kullanacağı gün sayısı ise kıdemine göre belirlenen ihbar öneli süresince olacaktır.

İşveren bu iznin kullanılması halinde işçinin ücretinden kesinti yapamaz. İşverence yeni iş arama izninin verilmemesi veya eksik kullandırılması halinde ise, o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise, işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.

Son olarak belirtmek gerekir ki, yeni iş arama izni nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere, yani süreksiz işler için yapılan iş sözleşmeleri ile çalışan işçilere uygulanmaz.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Haberler

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

Gündem

Çanakkale Deniz Zaferi'nin üzerinden 109 yıl geçti