YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

İşçi Ücretinde İndirim

30.06.2016 00:00

Okuyuculardan Gelen Sorular- İşçi Ücretinde İndirim

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

Çalışmış olduğum şirket mali sıkıntılar nedeniyle ücretimde indirim yapmak istiyor. Böyle bir hakkı var mıdır ?

Çalışma Koşullarında Değişiklik 4857 sayılı İş Kanunu’nun 22. Maddesi’nde düzenleme altına alınmıştır. Madde hükmüne göre; işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

Kanun maddesinde de belirtildiği üzere, işçinin ücretinde indirim yapılması ancak işveren tarafından yapılacak yazılı bildirimin işçi tarafından altı işgünü içerisinde kabul edilmesi ile geçerli olabilecektir. Bu şekilde yazılı bildirime dayanmayan veya işçinin onayı alınmaksızın yapılacak ücret indirimleri işçiyi bağlamayacaktır. İşçinin rızası olmaksızın ücretinde indirim yapılması halinde ise; Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 18.03.2014 tarihli kararı ile de benimsendiği üzere; “ çalışma koşullarının değiştirilmesi, aynı zamanda koşullarının uygulanmaması anlamına geldiğinden 4857 sayılı Kanun’un 24/II-f bendinde belirtilen hal, işçinin haklı fesih nedenleri arasında sayılmıştır.” Şeklindeki kararı ile çalışma koşullarındaki esaslı değişikliğin işçi açısından haklı nedenle fesih nedeni olduğuna hükmetmiştir.

4857 sayılı Kanun’un 22. Maddesinde, tarafların anlaşarak çalışma koşullarında her zaman değişiklik yapma hakkı olduğu da belirtilmiştir.

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor