YAZARLAR

Tüm Yazıları Berker Bostancı

İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapan 6715 Sayılı Kanun

20.06.2016 00:00

4857 sayılı iş Kanunu ile 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunlarında; değişiklik yapan 6715 sayılı kanun yayımlanarak 20.05.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

6715 sayılı kanun’da;

İş kanununun 7 inci maddesi değiştirilmiş olup, maddede, Özel İstihdam Bürolarına Geçici İş İlişkisi Kurma Faaliyeti, bu bürolara verilmektedir.

Özel istihdam bürolarına, işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yapılarak, işçisini geçici olarak işverene devir ve kiralama yetkisi veriyor. Bu hizmeti ifa edecek özel istihdam bürolarının Türkiye iş Kurumundan izin almaları gerekiyor. Bu izni alacak istihdam bürolarından talep edilecek belgeler ile büro ortak veya sahiplerinde olması gereken belirli ölçütler belirlenmiş olup, bu şartlara haiz olan özel istihdam bürolarına geçici işçi sağlama izin yetkisi verilecektir. İzin almadan geçici işçi sağlayan bürolar ile geçici işçi kiralayan işverenlerin tespiti halinde ve de izin alan büroların gerekli bildirimleri süreleri içinde yapmamaları veya belirlenecek kurallara uymayan özle istihdam bürolarına idari para cezası uygulanacağı yönünde amir hükümler bulunmaktadır.

Doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışan kişilerin yerine, başka bir işçi ile geçici iş ilişkisi bu hallerin devamı halinde kurulabilir.

Mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde, süre sınırı aranmadan geçici iş ilişkisi oluşturulabilir.

Geçici iş ilişkileri kamuda ve madenlerde kurulamayacak olup, mevsimlik işlerde, dönemsellik arz eden iş artışları haricinde, toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilene bilecek, sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici iş çalıştırılamayacaktır.

Toplu işçi çıkarılan iş yerlerinde 8 ay süresince, kamu kurum ve kuruluşlarında, yer altında maden çıkarılan iş yerlerinde geçici iş çalıştırılamayacak. Grev ve lokavt uygulaması sırasında geçici iş ilişkisi kapsamında işçi çalıştırılamayacak. Geçici işçiler, engelli işçi çalıştırma kontenjanlarının hesaplamasına dahil edilmeyeceklerdir.

İşveren iş sözleşmesi feshedilen işçisini, fesih tarihinden itibaren 6 ay geçmedikçe geçici iş ilişkisi kapsamında çalıştıramayacaktır.

Geçici işçinin, geçici işçiyi çalıştıran işverenin işyerindeki çalışma süresince temel çalışma koşulları, bu işçilerin aynı işveren tarafından aynı iş için doğrudan istihdamı halinde sağlanacak koşulların altında olamayacak, geçici iş ilişkisinde işveren özel istihdam bürosu olacak, geçici işçilerin maaşları, sosyal hakları, vergi ve sigorta primleri özel istihdam büroları tarafından ödenmesi gerekiyor. Geçici işçi çalıştıran işverenler bu hakların ödenip ödenmediğini her ay kontrol edecek,   büro tarafından ödenmemesi halinde, ödenmeyen ücretler geçici işçi çalıştıran işveren tarafından büronun hak edişinden düşülerek, yapılmayan bu ödemleri büro adına   geçici çalışan işçinin banka hesaplarına ödeme yapılması gerekmektedir. Geçici işçinin ücretinin ödenmemesinden dolayı istihdam bürosu ile beraber işveren de sorumludur. Geçici işçinin büro tarafından ücretinin ödenmediğinin tespiti halinde geçici işçi çalıştıran işveren tarafından bu durum Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir.

Özel istihdam bürosu işçisi, geçici iş ilişkisi kurulan işverenin iş yerindeki tüm açık işlerden haberdar edilecektir.

Geçici işçiler, çalıştıkları dönemlerde ulaşım, yemek, kantin ve çocuk bakım hizmetleri gibi sosyal hizmetlerden, çalışmadıkları dönemlerde ise özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden yaralanabileceklerdir.

2 inci maddesiyle, 4857 sayılı iş kanunun 14 üncü maddesinin başlığı “Çağrı Üzerine Çalışma ve Uzaktan Çalışma” şeklinde değiştirilmiş olup, Uzaktan çalışma, işçinin işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş yapma görevini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile iş yeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak yapılacak iş akdi ile yapabileceğini ve uzaktan çalışma olanağı getirilmiştir. Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü işçi farklı işleme tabi tutulmayacak ve işveren uzaktan çalışacak personele yapacağı işin niteliğini göz önüne alarak iş güvenliği ve sağlığı için gerekli önlem ve eğitimleri sağlamakla yükümlüdür.

3 üncü maddesiyle, 4857 sayılı İş kanunun 63 üncü maddesindeki çalışma süresinin ikinci fıkrasına; “Turizm sektöründe dört aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz, denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar uzatılabilir.”

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor