YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

İş Hukuku?nda İbra Sözleşmeleri (İbraname)

19.05.2016 00:00

İbra Sözleşmeleri (ibraname) Türk Hukuku’nda ilk kez 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun( TBK) 132. ve 420. Maddelerinde düzenlenmiş olup, TBK’nın yürürlüğü öncesinde Yargıtay içtihatları ile şekillenmiştir.

Kanun’un 132. Maddesi; “Borcu doğuran işlem kanunen veya taraflarca belli bir şekle bağlı tutulmuş olsa bile borç, tarafların şekle bağlı olmaksızın yapacakları ibra sözleşmesiyle tamamen veya kısmen ortadan kaldırılabilir.” Şeklindedir.

TBK’nın 420. Maddesinde ise ibranamenin geçerlilik koşulları açıkça vurgulanmıştır. Buna göre işçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin;

  • yazılı olması,

  • ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması,

  • ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi,

  • ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması

şart koşulmuş ve bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibranamelerin kesin olarak hükümsüz olacağı beliirtilmiştir.

Kanun uyarınca, hakkın gerçek tutarda ödendiğini ihtiva etmeyen ibra sözleşmeleri veya ibra beyanını muhtevi diğer ödeme belgeleri içerdikleri miktarla sınırlı olarak makbuz hükmünde olup, bu durumda dahi, ödemelerin banka aracılığıyla yapılmış olması zorunlu kılınmıştır.

Buraya kadar sayılan hususlar 6098 Sayılı TBK’nın yürürlüğe girdiği 01.07.2012 tarihinden sonra düzenlenen ibra sözleşmeleri için geçerli olup, Kanun’un yürürlük tarihinden önce düzenlenen ibra sözleşmelerinin geçerliliği Yargıtay içtihatları uyarınca değerlendirilmelidir. Nitekim, bu husus T.C. YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ’nin T. 30.4.2015, E. 2015/11502, K. 2015/7778 sayılı kararında da vurgulanmış olup; “6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 01.07.2012 tarihinden sonra düzenlenen ibra sözleşmeleri için yasal koşulların varlığı aranmalıdır. Ancak 6098 Sayılı Borçlar Kanununun yürürlükte olmadığı dönemde imzalanan ibranamenin geçerliliği sorunu, Dairemizin konuyla ilgili ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmelidir. İbranamenin feshi izleyen bir aylık süre içinde düzenlenmesi ve ödemelerin banka kanalıyla yapılmamış oluşu 01.07.2012 tarihinden önce düzenlenen ibra sözleşmeleri için geçersizlik sonucu doğurmaz.” Şeklindedir.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı