YAZARLAR

Tüm Yazıları Feray Alpay

İnadına...

08.02.2016 00:00

Pek çok mağazada oflaya poflaya eşinin üç adım arkasından rafların arasında dolaşan veya ellerini kavuşturmuş bir biçimde asık bir suratla giyinme kabinlerinin önünde eşini bekleyen erkeklere rastlamışsındır. Hiç yabancı gelmiyor mu? Yoksa sen de “erkekler alışverişten nefret eder” kanaatine sahip olanlardan mısın? Acaba bu gerçekten de böyle mi? Yoksa duruma göre farklılık mı gösteriyor? 

Evet. Tüketici satın alma davranışları üzerine yapılan pek çok araştırmaya göre kadınların alışveriş esnasında geçirdikleri zaman, erkeklere göre daha fazla. Ancak iş alışveriş esnasında harcanan paranın miktarına gelince, sanılanın aksine erkekler kadınlardan daha fazla para harcayabiliyorlar.

Kadınlar alışveriş esnasında bir ürünü satın alıp almayacaklarını değerlendirirken, başkalarının kullanımlarına, örneklere, deneyimleri içeren hikayelere ve kişisel detaylara önem veriyorlar. Erkekler asıl konuya odaklanırken, kadınlar detaylara odaklanıyorlar. Çünkü onlar satın aldıkları ürünlerden hayatlarını kolaylaştıracak bir fayda bekliyorlar ve bu faydanın ne şekilde gerçekleşeceğini tüm detaylarıyla bilmek istiyorlar. Erkekler ise doğrudan ihtiyaç duyduklarına yöneliyorlar. Teknik ve fonksiyonel detaylarla ilgileniyorlar. Ürünlerle ilgili detayların aktarılmasında kadınları teknolojik bilgilere boğma yanılgısına düşen satıcılar, hayal kırıklığına uğruyor. Ancak satıcının bir kadın müşterisine herhangi bir ürünün teknik detaylarını anlatmak yerine, bu ürünü hangi ünlülerin kullandığından örnekler vermesi, satış şansını arttırıyor. Kadınlar teknolojinin kendisiyle değil, onun hayatlarında ne işlerine yarayacağı ile ilgileniyorlar. Elektrik süpürgesi almayı düşünen bir erkek, ürünün motor gücüne odaklanırken, kadın ürünün koltuk ve perdeyi de temizlemesiyle ilgileniyor.

Erkekler genelde almak istediği ürüne önceden karar veriyor, sadece almak istedikleri ürünlere yöneliyor ve aynı şekilde geri dönüyorlar. Buna ‘Bumerang etkisi’ deniyor. Yani sadece kafasına koyduğunu satın alıyor. Bu yüzden erkeklerin kullanacağı ürünler süpermarketlerde koridorun tam ortasına konuyor ki, erkeklere en fazla miktarda ürün gösterilebilsin. 

Erkeklerin satın alma kararları beklenmedik şekilde şaşırtıcı olabiliyor. Erkekler üreticinin veya satıcının beklentilerinin aksine ve hatta inadına, farklı davranışlar sergileyebiliyor. Food Quality and Preference dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, obezitenin önlenmesi amacıyla sağlıksız gıdaların ambalajlarının olabildiğince sade yapılması, beklenenin aksine erkeklerde atıştırmalık tüketimini artırıyor.

Avustralya’da markanın sloganı, logosu ya da rengini barındırmayan paketlerle sigara içme isteğinin azaldığı tespit edildi. Bunun üzerine artan obezite oranının önüne geçmek için hükümet yetkilileri bu uygulamanın sağlıksız abur cubur gıdalarda da yapılması talebinde bulundu.

Ancak yapılan araştırma, bu uygulamanın gıdalarda uygulamasının bazı kişilerde bumerang etkisi yaratarak istenmeyen sonuçlar doğurduğunu gösterdi. Örneğin; araştırmacılar, kadınların değil erkeklerin sade paketlerde yer alan çikolataları daha fazla tüketme eğilimde olduğunu saptadı. Sigara içilmesinin önüne geçmek için yapılan ve sonuç alınan şeyin, gıda tüketimini azaltmada o kadar başarılı sonuçlar doğuramayabileceğini belirten araştırmacılar, çalışmanın sonucunda elde ettikleri verilere dayanarak, bu uygulamanın erkekler arasında gıda tüketimini azaltmanın aksine artırdığını ortaya koydu. Çalışmanın sonunda, sade paketlerin erkeklerin atıştırmalık tüketme isteğini artırdığı, ‘düşük yağ içeriği’ ibaresinin yer aldığı etiketli ürünlerinde ise kadınların atıştırmalık tüketimini artırdığı sonucuna varıldı.

Görünen o ki, sanılanın aksine erkeklerin satın alma davranışları da en az kadınlar kadar karmaşık. Erkekler bumerang etkisi yaratmayı seviyor. Ve üreticilerin beklentilerinin inadına, kafasına koyduğu biçimde karar veriyor. Ancak inadına karar almak bazen beklenmeyen sonuçlara da yol açabiliyor.

Üç vampir uçuyorlarmış. Karnı acıkan genç vampir aşağıya dalmış ve birkaç dakika sonra ağzı burnu kan içinde geri gelmiş. Diğer vampirler "ne yaptın" diye sormuşlar. Genç vampir "şu aşağıdaki evi görüyor musunuz?" demiş. Vampirler de "evet" demişler. "İste o evde genç bir kız vardı, onun kanını içtim ve çok lezzetliydi" demiş ve alaycı bir şekilde devam etmiş: “siz yapamazsınız ki”. Uçmaya devam etmişler. Genç vampirin bu hareketini alaycı tavrını gören orta yaşlı vampir de biraz sonra aşağıya dalmış ve o da kanlar içerisinde geri gelmiş. Diğerleri ona da "ne yaptın?" diye sormuşlar. O da "şu aşağıdaki evi görüyor musunuz?" demiş. "Evet" demiş diğerleri. "Onun yanındaki ahırı da görüyor musunuz" diye devam etmiş. Yine "evet" demişler. Vampir devam etmiş: "İşte orada çok güzel bir inek vardı, onun kanını emdim ve çok lezzetliydi" demiş ve üçüncü ihtiyar vampire alaycı bir şekilde söylemiş: “sen yapamazsın ki”. Vampirler uçmaya devam etmişler. İki vampirin hareketlerinden ve alaycı tavırlarından sinir olan yaşlı vampir, diğer vampirlerin inadına aşağıya dalmış ve ağzı burnu kan içinde geri dönmüş. Vampirler ona da sormuşlar "sen ne yaptın" diye. İhtiyar vampir "şu aşağıdaki evi görüyor musunuz?" diye sormuş. "Evet" demiş diğerleri. "Peki yanındaki ahırı görüyor musunuz?" diye sormaya devam etmiş. Yine "evet" diye yanıtlamışlar. "Peki ahırın yanındaki direği de görüyor musunuz? " diye yeniden sormuş yaşlı vampir. Diğerleri yine "evet" demişler. İhtiyar vampir iç çekerek cevap vermiş: "İşte ben onu görmedim de!”

Haberler

Gündem

Ramazan Bayramı tatilinde tren kapasiteleri artırılacak, emeklilere indirim uygulanacak

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı