YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Gülden Türkyaman

İkale Sözleşmesi İmzalanması Halinde SGK?ya Bildirilmesi Gereken İşten Çıkış Kodu

15.06.2017 00:00

İş sözleşmelerinin belirli ya da belirsiz süreli olmasına bakılmaksızın, işçi ve işveren/işveren vekilinin aralarında anlaşarak iş sözleşmesini sona erdirmesine ikale denmektedir. Yani taraflar, fesih yöntemlerinden herhangi birisini kullanmaksızın ikale sözleşmesi ile aralarındaki iş ilişkisini sona erdirmektedirler. Taraflardan herhangi birinin fesih iradesini kullanmamış olması nedeniyle, İkale ile iş akdi sona eren işçinin işten ayrılış bildirgesinde, işten çıkış kodunun ne olarak belirtileceği sorunu karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıda da belirtildiği ve yerleşik Yargıtay içtihatları ile de benimsendiği üzere, ikale ne işveren tarafından ne de işçi tarafından yapılan bir fesih yöntemi olmadığından, SGK işten çıkış kodunun “22-Diğer Nedenler” olarak bildirilmesi gerekmektedir. İşten ayrılış bildirgesinde, işten ayrılış nedeni “ 22-Diğer Nedenler” olarak belirtilen işçi, işsizlik maaşını alamamaktadır. Bu nedenle, uygulamada genellikle işverenlerin işçiler işten ayrıldıktan sonra işsizsizlik maaşını alabilmeleri adına, işten ayrılış bildirgesinde “işveren tarafından fesih” olarak belirtmek istedikleri görülmektedir. Fakat, bu durum ileride işçi açılacak muhtemel bir davada işveren aleyhine delil teşkil edecektir.

Nitekim, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin T. 2.2.2016, E. 2014/26832 K. 2016/2349 sayılı kararı; Somut uyuşmazlıkta, davacı iş sözleşmesinin haksız olarak işverence feshedildiğini ileri sürmüştür. Davalı ise, iş sözleşmesinin davacının istemi üzerine anlaşmalı olarak, dosya kapsamına sunulan 05.09.2011 tarihli protokol hükümleri çerçevesinde feshedildiğini savunmuştur. Mahkemece iş sözleşmesinin ücretlerinin ödenmemesi sebebiyle davacı tarafından haklı sebeple feshedildiği gerekçesiyle, ihbar tazminatının reddine karar verilmiştir.

Davalı işverence Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen ve resmi belge niteliğini haiz İşten Ayrılış Bildirgesinde, çıkış sebebi “04” kodu ile yani “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi “ olarak bildirilmiştir. Davalı işverenin resmi kuruma bildirdiği fesih sebebi ile yargılama safahatında ki savunması çelişkili olduğundan, feshin işveren tarafından gerçekleştirildiği kabul edilmelidir.” Şeklinde olup, işverenlerce işçiler ile ikale sözleşmesi imzalanması halinde bu duruma dikkat edilmesi gerekmektedir.


SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected]  adresine gönderebilirsiniz.

Haberler

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı