YAZARLAR

Tüm Yazıları Mahmut Köksal

Hocam seni unutmayacağız...

30.08.2017 00:00

Benim de Üniversiteden Hocam olan Prof. Dr. Şükrü Kızılot’un yaşam mücadelesi geçen hafta sona erdi ve ebedi dünyasına erken denilecek bir yaşta göç etti. Mesleki donanımı çok fazla olan ve herkesin çok sevdiği Şükrü Hocamızın renkli ve çok yönlü kişiliği dikkate alındığında ve onu tanıma şansı yakalamış olanların aktardığı yaşam kesitleri gözlendiğinde; Ülkemizin çok değerli bir evladını kaybettiği şimdi daha iyi anlaşılmaktadır.  

Ben de bu kapsamda sevgili Hocamızla ilgili düşüncelerimi ve anılarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Hocam üniversitede derslerimize gelen hocalarımız arasında giyimine önem veren ve şık giyinen hocalarımızın başında geliyordu. Karizmatik görüntüsü, donanımlı yapısı, öz güveninin yüksekliği, güler yüzü, sevecen bakışı ve mizah gücü dikkat çekmekte ve dersleri ilgiyle izlenmekteydi.

Hocamızın, Ülkemizin ekonomi alanındaki bir çok yasal ve idari düzenlemelerdeki aksamaları ve bürokratik sorunları tespit yeteneği ile vatandaş şikayetlerine tercüman olma vasfı, mekanizmaları harekete geçirmiş ve uyarıları ile çözüm önerileri çeşitli konulardaki sorunları sona erdirmiştir. Hocamızın bu bağlamda yaptığı eleştiriler ve uyarılar kapsamında çözüm yollarını da içeren yaklaşımı ve mizahi katkısı siyasetçileri ve bürokratları kızdırmamış, sadece onları biraz mahcup etmiş, bu yaklaşımın sonucunda sorunların giderilmesi ise Devletin ve kamunun prestijine olumlu katkılar sağlamış ve vatandaşların haklı şikayetlerinin değerlendirilmesini hızlandırmıştır. Çeşitli sorunları kendine has tarzıyla aktaran ve gündeme taşıyan Hocamıza, muhatap çevreler darılmak bir yana aksine çok saygı göstermiştir. Çünkü, Hocanın saygın kişiliği, donanımı ve gündeme taşıdığı konulardaki haklılığı bu sonucu oluşturmuştur.

Üniversiteyi bitirdikten ve Maliye Bakanlığında göreve başladıktan sonra ve mesleki hayatım boyunca Hocamızı belirli aralıklarla ziyaret etmeye özen gösterirdim. Hocamın çok yoğun olması nedeniyle randevu alır giderdim. Hocam da öğrencilerinin kendini ziyaret etmesinden çok hoşlanır, onlarla gurur duyar ve çevresine tanıştırırdı. Yaşamı çok zorluklarla geçmiş olmasına rağmen genç yaşlarda ulaştığı mesleki donanımı, konulara yaklaşımı ve karakteriyle Ülkemize kendini sevdirmiş ve saygı uyandırmıştı. Mütevazi ve beyefendi kişiliğine, hayata ve insanlara olan sevgi dolu bakışına; eski öğrencisi olarak onu her ziyaret ettiğimde şahit oluyordum. Yüzünden hiç eksik etmediği tebessümü ortama sıcak bir hava katıyordu. Her ziyaret ettiğimde bana yeni çıkardığı fıkra kitabını imzalayarak veriyordu. Ben de Hocama bazı fıkraları iletiyordum. Hocam da birkaç fıkramı Hürriyet Gazetesindeki yazılarında okurlarıyla paylaşmış ve adımı kullanarak teşekkür etmişti. Hocam bu nezaketini kendine fıkra ve ilginç bilgiler gönderen herkes için gösteriyordu.

Hocamın koyu bir Fenerbahçe taraftarı olması da dikkat çekiyordu. Bir ziyaretimde küçük oğlunun Fenerbahçe formasıyla Şükrü Saraçoğlu Stadyumunda çekilmiş fotoğrafını gösteriyor ve çok sevdiği Fenerbahçe aşkının kendi ailesindeki güzel örneklerini gururla göstermekten çok haz alıyordu. Hocamın insanlara her fırsatta yardım etmeyi seven yönünü de unutmak mümkün değildi. Bir ziyaretimde bir konuğu daha vardı. Beni eski bir öğrencisi ve bürokrat kimliğimle konuğuyla tanıştırdı. Sohbetin ilerleyen sürecinde bana dönerek; “Bak, bu bey .... özel hastanesinin sahibi, bir sağlık sorunun olursa, hemen onu ara dedi.” ve odadaki o beyefendinin iznini almadan cep telefonunu bir kağıda yazarak, onun yanında bana uzattı. Bu davranış beni çok etkilemiş ve mutlu etmişti ama bu diyalog bir şeyi daha kanıtlıyordu. Hocam, yardım etmeyi sevmenin yanı sıra, kendine ve dostlarına çok güveniyor ve kendisinin insanlara yardım etmek konusundaki çabalarında, dostlarının onu yalnız bırakmayacaklarını biliyordu.

Bir gün Hocama mesleki deneyimlerimi ve görüşlerimi toplumun geniş kesimleriyle paylaşmak isteğimi aktardım. Kendisi de Hürses Gazetesinde yazı yazmamı önerdi, bu konuda teşvik edici, cesaretlendirici ve aracı oldu. Ben de ilk yazılarımı Hocama gönderdim ve o da yayımlanma kalitesi açısından olumlu yorum yapınca; benim için değişik bir deneyimin ve sürecin başlangıcı gerçekleşmiş oldu.    

Akademik camiada, medyada ve özellikle vergi ve muhasebe dünyasında önemli izler bırakan ve biz öğrencilerine yoğun emeği geçen Hocamıza; Allah’tan rahmet, Ailesine ve sevenlerine ise sabır ve başsağlığı diliyorum.          

Sevgili Hocam, ruhun şad, mekânın Cennet olsun. 

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı