YAZARLAR

Tüm Yazıları Berker Bostancı

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliğinde değişiklik

16.09.2017 00:00

Öncelikle fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmanın tanımını yapmak daha doğru olur. İş Kanunu Yönetmeliğinde madde 3’deki bahsi geçen tanımlar şöyledir.

 

a) Fazla Çalışma: İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmaları,


b) Fazla Sürelerle Çalışma:
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmaları ifade eder.

 

4857 sayılı Yasanın 63. Maddesinde “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş (270) saatten fazla olamaz.

 

Burada üzerinde duracağım ve değişikliğin olduğu durumlardan en önemlisi 25.08.2017 tarihinde 30165 sayılı Resmi gazetede yayımlanan ve yönetmeliğin madde 3’deki yeni halidir. İlgili yönetmelikte değiştirilmiş madde söyledir.

 

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.”

 

Burada işçinin lehine bir durum gelişme söz konusu olup, işçiyle işveren iş sözleşmesi imzalarken veya ihtiyaç oluştuğunda işçiden fazla çalışması için dilekçe ile onay alır. Değişiklik ise tam burada olmuş olup, işçi fazla çalışma yapmak istemez ise işverene otuz gün önceden dilekçe ile yazılı bildirim yaparak fazla çalışma yapmak istemediğini belirterek verdiği onayı geri alabilir.

Haberler

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma