Politika

Politika Haberleri

Elvan: ""Milli iradenin tam tecelli etmesi için yeni bir sisteme ihtiyaç var""

19.02.2017 00:00
Elvan:

Mersin (İHA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, milli iradenin tam tecelli etmesi için yeni bir sisteme, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Artık bu ülke koalisyon tartışmaları istemiyor, huzursuzluk istemiyor. Bu ülke uzlaşı istiyor. Artık muktedir olmayan hükümetler istemiyor" dedi.  

Elvan, Mersin programı kapsamında merkez Akdeniz ilçesindeki mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında, demokrasinin, milli iradenin en temel taşını muhtarların temsil ettiğini vurgulayan Elvan, muhtarlık müessesesinin 188 yıllık bir tarihi olduğunu söyledi. 1829 yılından bu yana ülkemizde muhtarların hizmet verdiğini dile getiren Elvan, "Seçilerek iş başına geliyorsunuz, seçilerek görevi devrediyorsunuz. 188 yıllık bu süreçte sözünüzün en fazla dinlendiği, talebinizin en fazla gerçekleştiği, sesinizin muhatabına en fazla ulaştığı dönem, bizim hükümetlerimiz dönemi olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı ve devam eden muhtarlarla buluşma toplantıları, sadece Türkiye için değil, sadece iki asra yaklaşan tarihimiz değil, dünya demokrasisi için örnek olaylardan biridir. Halkın içinden, halkın seçtiği, demokrasisini adeta çekirdek yöneticileri olan muhtarlarımızın yönetime daha fazla katılmaları, halkımızın talep ve isteklerinin gerçekleşmesine sundukları önemli katkılar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.



"Bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ihtiyacı var"
Milli iradenin tam tecelli etmesi için yeni bir sisteme, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Elvan, şöyle devam etti: 

"Bu ülke artık istikrarsızlık istemiyor. Bu ülke kalıcı bir istikrar istiyor. Artık bu ülke koalisyon tartışmaları istemiyor, huzursuzluk istemiyor. Bu ülke uzlaşı istiyor. Artık muktedir olmayan hükümetler istemiyor. Ekonomi gelişirken, Türkiye büyürken, 2023 hedeflerimizin, 2035 hedeflerimizin gerçekleşmesi için, yerinde ve zamanında karar verip uygulamak için, halkın yöneticilere verdiği yürütme yetkisinin önündeki engellerin kaldırılması için bu sistem elzem hale gelmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Şimdi söz milletimizin. Milletimiz ne derse o olacak. Demokrasinin tam anlamıyla, bütün kurumlarıyla işlemesi, işte bu sayede mümkün olacak. Hepimiz yakın dönem tarihimizi biliyoruz. Yönetim zaafı, bütün zaafların başıdır. Türkiye bu zaaflardan çok çekti. İnşallah bir daha olmayacak şekilde bu ihtimal tarihe gömülecek."

Akdeniz ilçesine yapılacak yatırımlar
Bakan Elvan, konuşmasının devamında Akdeniz ilçesine önümüzdeki dönemde yapılacak olan yatırımlarla ilgili de bilgi verdi. 2017 yılında Akdeniz ilçesine yeni bir hükümet konağı kazandırmak için kazmayı vuracaklarını kaydeden Elvan, "Bunun yanında Akdeniz ilçemiz için çok önem arz ettiğini düşündüğümüz bir husus var. O da gençlere yönelik alt yapının daha da güçlendirilmesi. Dolayısıyla Akdeniz ilçemizin bir gençlik merkezine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İnşallah 2017 yılında yeni bir gençlik merkezi için çalışmalara başlıyoruz. Yine ilkokul talepleri var. Bunları irdeliyoruz. Bunlar üzerinde çalışmalara başladık. Ama ilçemizin en önemli sorunlarından birinin de yapılaşma olduğunu düşünüyoruz. Yeterli suyu, elektriği olmayan kardeşlerimiz var. Alt yapı itibariyle çok kötü koşullar altında yaşayan kardeşlerimiz var. Bu mekanların çok daha iyileştirilmesi, sosyal alanların arttırılması gerekiyor. Bu konuda biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. İşte bu zor şartlarda yaşayan ailelerimize güzel konutlar yapmak istiyoruz. İstemeleri, talep etmeleri halinde o konutlara yerleştirmek istiyoruz. Yaşam standartları çok daha yukarılara çıkacak. Bu noktada muhtarları da bizlerle birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte Akdeniz ilçemizi bugünle kıyaslanamayacak oranda iyileştireceğiz ve bu ilçemizi Mersin'in cazibe merkezi haline getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Kentte yaşanan taşkınlara da değinen Elvan, "Neden bu taşkınlar oluyor? Nedeni, aslında çok açık. Öküz deresinin denizden 750 metrelik kısmı belediyelerce kapatılmış. Düşünebiliyor musunuz, su denize dökülecek ama siz önünü kapatıyorsunuz. Üstüne yol yapıyorsunuz, bina yapıyorsunuz. Böyle bir şey nasıl olur? Çavuşlu deresine bakıyoruz. Burada tam 7 bin 239 metrelik kısım kapatılmış. Zaten 9.5 kilometrelik dere, bunun büyük bölümü kapatılmış. Kentteki birçok dere bu durumda. Maalesef geçmiş dönemlerde, sorumsuzca belediyeler bu uygulamaları yapmışlar. Kim orada hata yapmışsa, kim suç işlemişse onun karşılığını görmesi gerekir. 5 canımız gitti, kolay mı? Bunun müsebbibi kim? DSİ Genel Müdürlüğü bu konuda kapsamlı bir çalışma yaptı. 2017 yılında bu derelerin ıslahına hazır. Ancak bunun kamulaştırma boyutu var. Kamulaştırma ile ilgili konu da normalde Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna giriyor. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı bu kamulaştırmanın çok yüksek maliyetler tuttuğunu, dolayısıyla bunu karşılayamayacağını ifade etmiştir. Bu çerçevede biz de bunu nasıl ve ne şekilde çözebiliriz diye düşünüyoruz. Bu konuda çalışıyoruz. İnşallah bir çözüm üreteceğiz ve o dereleri eski haline dönüştürüp, ıslahlarını yapacağız" dedi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa