Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

EĞSAD?ın Türk Dil Bayramı kutlamasına yoğun ilgi

02.10.2017 00:00
EĞSAD?ın Türk Dil Bayramı kutlamasına yoğun ilgi

Emre ERTÜRK

EĞSAD- Eğitimci Sanatçılar Derneği’nin 26 Eylül 2017 Salı günü Kadıköy- Barış Manço Kültür Merkezinde düzenlediği 85. Türk Dil Bayramı Kutlama etkinliğine yoğun ilgi gördü. Etkinliğe sunumları; Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Şen, Yrd. Doç. Dr. Göksel Öztürk, Türkolog Toğrul Atabay, Şehir Tiyatrolarından Sevtap Çapan ve Asuman Çakır, Deyişleriyle Aşıklar Derneği Başkanı Ozan Baki Çetin  sundu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan EĞSAD Başkanı Mehmet Dağıstanlı, Derneğin, 2016 yılında sanatçı eğitimciler tarafından kurulduğunu, geniş bir yelpazesi olduğunu, içerisinde şairlerin, yazarların, ressamların, müzisyenlerin, heykeltraşların, sahne sanatçıların, fotoğraf  sanatçılarının, seslendirme sanatçılarının ve tüm eğitimci sanatçılara kapısı açık olan bir dernek olduğunu anlattı.

Dağıstanlı konuşmasını şöyle sürdürdü:

Türkçe derken aklımıza Bilge Kağan’ın, Tonyukuk’un geldiğini binlerce yıllık geçmişi olan Türkçeyi taşlara kazıtıp şiirsel anıt diktikleri için; Türkçe derken Karamanoğlu Mehmet Bey’in aklımıza geldiğini ta 13. yüzyılda “Bundan böyle dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmaya” dediği için; Türkçe derken aklımıza Fatih Sultan Mehmet Han’ın geldiğini, İstanbul’u fethettiğinde, bu muştuyu Türkçe “Fetihnameler”i Uygur ve Göktürk alfabeleri ile yazdırarak duyurduğu için ve yine Türkçe derken aklımıza Mustafa Kemal Atatürk’ün geldiğini, “Yurdunu emperyalist saldırılardan korumasını bilen Türk Ulusu; dilini de bu sömürgeciliğin elinden kurtaracaktır!” sözünü kullandığı için… Türkçeyi sömürgecilerin elinden kurtarmak için de, 26 eylül 1932 tarihinde İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda birinci Türk Dil Kurultayı toplandı.”

Türk Dil Bayramı kutlamalarının niçin önemli olduğuna vurgu yapan Mehmet Dağıstanlı, TDK’ya göre 5 bin yıllık bir dil olduğunu, Kemal Karpat Beye göre bu rakamı 10 bin yıla çıkarttığını; Türkçenin uluslararası bir dil olduğunu ve bunu Prof. Oktay Sinanoğlu’nun, ‘Sizi, başka hiçbir dil bilmeden Adriyatik’ten Çin Seddine kadar götürebilecek tek dil vardır: o da Türkçe…’ sözünü kanıt olarak aldığını söyledi.

Daha sonra Şehir Tiyatroları sanatçısı, oyuncu, oyun yazarı, yönetmen, seslendirme sanatçısı, aynı zamanda Türk Kadınlar Birliği Beykoz Şube Başkanı, EĞSAD üyesi Sevtap Çapan ve yine tiyatro sanatçısı, EĞSAD üyesi, Balkonda Sanat Okulunun kurucusu Asuman Çakır’ın seslendirdiği, Dr. Özgür Eker’in kaleme aldığı “Yörük Ali Efe Destanı” adlı şiirlerle dil bayramı kutlamalarına devam edildi.

Arkasından ünü bütün yurtta bilinen ve Aşıklar Derneği Başkanı Ozan Baki Çetin’in sesi ve sazından deyişler dinlenildi.

Panelin konuşmacılarından Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Şen, Dillerin doğuşundan itibaren aynı mı kalır? Hiç değişmez mi? Değişmesi normal mi? Neden başka dillerin etkisi altına girer? Dil zenginliği nedir? Türkçe zengin bir dil midir? Dilin korunması için bireylerin, sivil toplum kurumlarının, milletin, devletin yapması gerekenler nelerdir? 1932 yılında Mustafa Kemal Atatürk neden ‘Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kurulmasına ihtiyaç duydu?  Sorularına açık, anlaşılır ve bilimsel cevap verdi.

İkinci konuşmacı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göksel Öztürk  ise, ‘Bir dile neden sahip çıkılmalıdır? Kültür Dili, Sanat Dili, Edebi Dil, Halkın Dili, Yazı Dili, Konuşma Dili kavramları’ hakkında bilgi verdi ve ‘Bunların hepsi kullanılmalı mıdır yoksa sadece biri mi etkin olmalıdır? Resmi dil ne demektir? Bir ülkede birden fazla resmi dil olabilir mi? Olmasının ne zararı var? Türkiye Cumhuriyetinin resmi dili nedir? Konularında geniş ve doyurucu bilgiler sundu.

Panele katılan diğer konuşmacımız Türkolog Toğrul Atabay ise, İran'da Türkçenin geçmişi ve bu günkü durumunu, Türkçenin köklerinin nerelere ve hangi zamanlara uzandığını; Aynı dönemlerde başka hangi diller oluşmuştu? Ve Türkçenin kökleri ile ilgili açıklamalar hakkında çok önemli ve ilginç bilgiler verdi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

Askerin karadaki ateş gücü yerli çözümle artacak

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile görüştü

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

''Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır''